Naast de moderne zwarte keuken en de witte hoogglans keuken maakt de houten keuken weer een comeback in 2021. Veel mensen denken bij een houten keuken direct aan een landelijk interieur, maar dit natuurproduct is juist heel veelzijdig en maakt van elke keuken een klassieke keuken. Het is maar net met welke materialen je het combineert. Dat weten ze bijvoorbeeld ook bij keukenspecialist Budgetplan.nl. Ben je aan het oriënteren voor een nieuw keukenblok of een misschien zelfs een hele nieuwe keuken van hout? Lees dan eerst onze onderstaande tips.

Met hout kun je heel makkelijk combineren. Of je nu een romantische woonstijl hebt of juist een heel moderne: hout past eigenlijk altijd. Er zijn verschillende soorten hout, waarvan eiken misschien wel de meest bekende is voor het gebruik van keukenkastjes. Maar er zijn nog meer houtsoorten geschikt voor keukenkasten. Denk daarbij aan mahonie, noten, eiken en olijf.

Elke houtsoort heeft zijn eigen uitstraling. En omdat het een natuurproduct is, is ieder keukenkastje uniek! Let echter wel op, want de ene houtsoort is prijziger dan de andere. Maak daarom van te voren een lijstje met welke houtsoorten jouw voorkeur hebben en laat je goed adviseren bij het uitzoeken van jouw nieuwe droomkeuken.

Duurzaamheid in keuken van hout

Een massief houten keuken is duurzaam, omdat het jarenlang mee gaat. Anders dan keukenkastjes, die meestal zijn afgewerkt met een houten toplaag of een fineerlaag met houtlook, kunnen massief houten keukens tegen een stootje. Onbewerkt hout is het meest geliefd, vanwege de robuuste en natuurlijke uitstraling. In een landelijke keuken is deze houtsoort onmisbaar. Houd er wel rekening mee dat het onbewerkte hout meer kwetsbaar is voor krassen en vlekken. Een vette vlek is lastig te verwijderen. 

Alhoewel massief eiken heel stevig is, kunnen er wel deuken in ontstaan en als er eenmaal een deuk in het hout zit, krijg je die er alleen uit door het hout op te schuren. Liefhebbers zeggen dat dit er nu eenmaal bij hoort en dat een geleefde keuken juist charme heeft. Maar als je die mening niet deelt, kun je misschien beter voor een geoliede, geschilderde of gelakte houten keuken kiezen. Krassen in massief hout zijn wel gemakkelijker te herstellen dan bij bijvoorbeeld een gelamineerd keukenkastje.

Gelakt hout kun je makkelijker schoonmaken

Wanneer je het hout gaat lakken, zal het wat gaan glimmen. Het voordeel van gelakt hout is dat je de keukenkastjes gemakkelijk met een vochtige doek kunt afnemen en vlekken niet zullen hechten in het materiaal. Je houten keuken is dan een stuk meer onderhoudsvriendelijk.

Met een likje verf kun je jouw houten keukenkastjes een totaal andere look geven. Zwart geverfde keukens zijn momenteel erg trendy, maar kleuren als groen, blauw en zelfs roze zie je steeds vaker. Ben je de kleur zat? Dan schilder je ze gewoon over met jouw favoriete kleur, zo kun je om de paar jaar je keuken een totaal andere uitstraling geven.

Hout kan ook geolied worden. Dit kan kleurloos, maar bijvoorbeeld ook met kleur, denk daarbij aan grey wash of white wash. Hierdoor is het hout beter beschermd. Het oliën moet je eens in de paar jaar herhalen. Een nadeel is wel dat geolied hout niet makkelijk overschilderbaar is als dat eenmaal is gebeurd.

Hout is gevoelig voor temperatuurverschillen

Een houten keuken is echter wel gevoeliger voor temperatuurswisselingen. En blijft het mooist bij een goede luchtvochtigheid. Nu is dit voor onszelf ook gezonder, dus voorzorgsmaatregelen zoals wat extra planten in de keuken en een goede ventilatie in de keukenruimte zijn dan ook aan te raden… niet alleen voor het hout in de keuken.

Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar de betere laminaat uitvoeringen zijn niet van echt hout meer te onderscheiden. De aangebrachte structuren in het materiaal bieden een hoog realiteitsgehalte en zorgen ervoor dat het lijkt of het echt hout is. Vaak kan je alleen door het aanraken van het materiaal voelen dat het dat niet is. Hierbij dient aangetekend te worden dat alleen de betere merken echt goede hout reproducties in laminaat uitvoeringen hebben.

Een goed alternatief voor massief hout is houtfineer. Het maken van een goede houtfineer is een ambacht op zich en de betere merken op dit gebied beschikken soms zelfs over fineer meesters die het hele proces van de selectie van de geschikte bomen tot het verwerken van het materiaal tot keukenfronten begeleiden. Door hout te fileren tot dunne vellen houtfineer, en deze aan te brengen op een backing van MDF, is het mogelijk de meeste exotische houtsoorten te verwerken tot meubelpanelen met een uniek karakter. Iedere houtsoort, en zelfs bomen binnen een houtsoort, worden gekenmerkt door fraaie tekeningen. Denk daarbij aan soorten als acacia, eucalyptus, lariks, peren, appel of wengé.