Duurzaamheid betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Je kunt het spoor bijster raken als je nadenkt over jouw impact op de aarde. Vooral de afgelopen zijn de meesten van ons hier echter over na gaan denken en kijken we hoe we een minder grote voetafdruk kunnen achterlaten. Om dat te bereiken, kun je je eigen manier van leven onder de loep nemen. In deze blog kijken we hoe je voor meer duurzaamheid kunt zorgen in de keuken. Zo kun je op zoek naar een zuinige tweedehands inbouw vaatwasser, of kijken naar de producten die je gebruikt. Hieronder kijken we naar veranderingen die je in de keuken kunt doen om je steentje bij te dragen aan het milieu en aan een betere toekomst.

Kies tweedehands

Tegenwoordig zijn er genoeg aanbieders te vinden van tweedehands keuken apparatuur, zoals vaatwassers en koelkasten. Op zoek naar iets speciaals? Dat hoeft tegenwoordig tweedehands ook geen probleem meer te zijn, zo zien we ook een tweedehands Amerikaanse koelkast of andere aparte hardware voor in de keuken aangeboden worden.

 Milieuvriendelijke producten

Veel van de alledaagse voorwerpen in onze keuken zijn gemaakt van plastic en andere niet-biologisch afbreekbare materialen die op stortplaatsen terechtkomen en uiteindelijk bijdragen aan de toenemende plastic berg waarmee we allemaal worden geconfronteerd.

Dagelijkse schoonmaak producten worden meestal in plastic flessen gekocht, gebruikt en vervolgens vervangen. Deze kunnen gemakkelijk worden ingewisseld voor milieuvriendelijke alternatieven, zoals gerecyclede of glazen flessen die kunnen worden hergebruikt en opnieuw gevuld met een grote navulling (als je de opslag hebt) of veel bedrijven maken navulzakjes gemaakt van recyclebare materialen.

Goede voorbeelden voor snelle veranderingen en om je eco-veranderingen in de keuken te starten zijn schoonmaakflessen, keuken sponzen en -borstels en zelfs handschoenen gemaakt van 100% plantaardig of biologisch afbreekbaar materiaal. Begin met het overwegen van simpele swaps om je plastic gebruik te verminderen, zoals ze zeggen, alle kleine beetjes helpen!

Tegenwoordig zijn er ook biologisch afbreekbare vuilniszakken op de markt! Aangezien onze vuilniszakken na verloop van tijd in kleinere deeltjes uiteenvallen en de grote rol vuilniszakken onder de gootsteen moeten aanpakken, is dit een goed alternatief. 

De volgende plastic bron in de keuken is vershoudfolie, tegenwoordig zijn er namelijk herbruikbare en duurzame alternatieven voor plastic folie voor eenmalig gebruik. Gebruikt om voedsel te bewaren, het is ook ademend waardoor voedsel langer houdbaar is en verser blijft, plus, ze hebben de neiging om in leuke ontwerpen te komen om wat kleur aan de koelkast toe te voegen!

Kookgerei van hoge kwaliteit

Factoren die vaak over het hoofd worden gezien, zijn de materialen en chemicaliën die worden gebruikt om kookgerei te coaten en te maken, plus de levensduur die we verwachten van onze aankopen.

Kies, net als de mode-industrie, niet voor goedkope pannen en serviesgoed dat versplintert, verslijt en uiteindelijk na een jaar in de prullenbak belandt. We weten allemaal dat die pan met die antiaanbaklaag van 15 euro uiteindelijk niet lang zal werken! Zoek naar levenslange garanties en investeer in goed keukengerei dat lang mee gaat.

Zuinige keukenapparatuur

Hoe milieuvriendelijk zijn jouw apparaten in de keuken? Er is de laatste tijd veel veranderd en geëvolueerd op dat gebied, allemaal ten goede en vooral, hopelijk, voor het milieu.

Hoewel de A+-classificatie eisen lange tijd redelijk laag waren, zijn er de afgelopen jaren nieuwe eisen uitgebracht om de specificatie te verhogen die nodig is om die A+-status te krijgen. Investeren in goede, energiezuinige apparaten bedoeld om de rekeningen op de lange termijn laag te houden en de aarde koel!