De koelkast is het werkpaard van de keuken, maar je maakt hem waarschijnlijk niet zo vaak schoon als andere huishoudelijke oppervlakken. Zonder regelmatig onderhoud kunnen vlekken en etensresten zich ophopen aan de buitenkant en aan de binnenkant op planken en lades, terwijl vergeten bederfelijke waren achterin elke keer dat je de deur opent een vreemde geur kunnen afgeven. Om je koelkast in goede staat te houden en onaangename geurtjes tegen te gaan, gebruik je deze tips voor de beste manier om een ​​koelkast van binnen en van buiten schoon te maken. Verzamel een paar natuurlijke schoonmaakmiddelen en gewone huishoudelijke artikelen, zoals zuiveringszout, water, afwasmiddel en droge doeken. Verplaats vervolgens het eten naar een koelbox en je bent helemaal klaar om de schoonmaak van de koelkast aan te pakken. Houd je koelkast sprankelend schoon met deze eenvoudige schoonmaaktips voor routinematig onderhoud en reiniging.

Hoe koelkast planken en lades schoon te maken

Verwijder eerst de koelkast planken, roosters en lades en was ze met de hand in warm water en met een mild afwasmiddel. Laat alle glazen onderdelen op kamertemperatuur komen voordat je ze in contact brengt met heet water; anders kunnen ze barsten. Bedek hardnekkig gemorst voedsel een paar minuten met een warme, natte doek om het gemorste voedsel te verzachten voordatjeu het verwijdert met een niet-schurende doek. Besteed speciale aandacht aan de bodem van roosters, een plek die vuil aantrekt.

Hoe de binnenkant van de koelkast schoon te maken

Voor lades en planken die je niet kunt verwijderen, pak samen met de zijkanten van het binnenvak baking soda en wat water. Maak de binnenkant van je koelkast schoon met een mengsel van 1 deel zuiveringszout en 7 delen water. Pas op voor commerciële koelkastreinigers, omdat hun geur kan worden overgedragen op voedsel. Werk van boven naar beneden om te voorkomen dat druppels op reeds schone oppervlakken terechtkomen. Gebruik een tandenborstel die bedoeld is om schoon te maken of tandenstokers om kieren en spleten te bereiken waar je met een doek niet bij kunt, zoals scharnieren en andere hardware. Veeg alles droog met een schone handdoek.

een koelkast zowel van binnen als van buiten schoon te maken

Hoe koelkast geuren te verwijderen

De koelkast kan een ideale omgeving zijn voor slechte geuren, tenzij je de nodige actie onderneemt. Gelukkig kun je vieze koelkast geuren aanpakken zonder agressieve chemische reinigingsmiddelen te gebruiken. Nadat je alle oppervlakken hebt afgespoeld en gedroogd, kunt je de koelkast deodoriseren door een open bak te vullen met droog zuiveringszout en deze op de onderste plank te laten staan. Dit absorbeert toekomstige geuren die in de buurt van je eten blijven hangen, dus bewaar het daar als je je koelkast bijvult.

Zodra de koelkast schoon en ontgeurd is, plaats je alles terug. Dit is ook een goed moment om je koelkast op te ruimen en te ordenen. Gooi vervallen of bedorven voedsel weg, groepeer soortgelijke items bij elkaar en overweeg om bakken en containers te gebruiken om items samen te houden.

Hoe de pakking van de koelkast te reinigen

Let vooral op de rubberen pakking rond de koelkastdeur. Deze moet regelmatig worden schoongemaakt om een ​​goede afdichting te behouden. Gebruik warm water en vloeibaar afwasmiddel voor normaal vuil en een bleekmiddel als je schimmel aantreft. Grondig afspoelen en droogwrijven. Smeer de pakking vervolgens in met een dunne laag vaseline om uitdroging te voorkomen.

Hoe de buitenkant van een koelkast schoon te maken

Houd de koelkast sprankelend met een goede buitenreiniging. Veeg eenvoudig af met een doek die is besproeid met allesreiniger, en geef een beetje extra aandacht aan de handgrepen waar vuil zich ophoopt. Vergeet niet om af en toe ook de bovenkant van de koelkast schoon te vegen. Hoewel dit gebied het dagelijkse verkeer van de handgrepen en deuren misschien niet ziet, kan zich er na verloop van tijd stof ophopen.

De methode voor het schoonmaken van een roestvrijstalen koelkast is iets anders, dus gebruik deze tips om vlekken en vingerafdrukken te verwijderen. Voor een snelle reiniging veeg je het oppervlak eerst af met een vochtige microvezeldoek en daarna met een droge. Als het vuil wat hardnekkiger is, probeer dan ontsmettingsalcohol. Doe een paar druppels ontsmettingsalcohol op een zachte doek en wrijf over de vlekken. Veeg bij het reinigen van roestvrijstalen apparaten altijd met de klok mee.

Hoe een koelkast zowel van binnen als van buiten schoon te maken

Hoe spoelen van koelkasten schoon te maken

Zelfs de delen van de koelkast die je niet kunt zien, zoals de spoelen, moeten af ​​en toe worden schoongemaakt. Hoewel het schoonmaken van koelkast spoelen iets intensiever is, kan het voltooien van de klus ervoor zorgen dat de koelkast beter werkt en langer meegaat!

CHiQ FSS559NEI42D - Amerikaanse koelkast
CHiQ FSS559NEI42D – Amerikaanse koelkast
CHiQ low frost koelkast - 117 liter
CHiQ low frost koelkast – 117 liter
Bosch KGN36KLEAE - Koel-vriescombinatie
Bosch KGN36KLEAE – Koel-vriescombinatie