Voor ieder probleem in de keuken bestaat wel een apparaat dat de oplossing kan bieden. Zelfs voor problemen waarvan je niet wist dat ze bestonden. Zo bestaat er een speciaal pompje waarmee je bananen kunt vullen met jam of ijs en is er een waterkoker die je met je telefoon kunt bedienen. Gelukkig zijn er ook nieuwe keukenapparaten die hip én nuttig kunnen zijn, zoals de vijf hieronder.

Anti-Griddle

De naam zegt het al: een Anti-Griddle is het omgekeerde van een grillplaat. Een vriesplaat dus, zogezegd. De vlakke, roestvrijstalen plaat van dit apparaat bereikt een minimumtemperatuur van enkele tientallen graden onder nul, waarmee het mogelijk is om sauzen en purees binnen enkele minuten te bevriezen. Op die manier kunnen eenvoudig en snel bevroren coulis en ijs worden gemaakt. Ook is bijvoorbeeld een decoratief chocolade-element voor op een ijsdessert of taart binnen een handomdraai vervaardigd op de vriesplaat.

Sous-vide apparaatsous vide apparaat

Sommige moderne horecakeukens zien eruit, en functioneren bovendien ook, als een chemisch laboratorium. Eén van de populairste in horeca apparatuur getransformeerde laboratorium apparaten is het waterbad, oftewel, op z’n Frans, het sous-vide apparaat. Zo’n waterbad maakt het in het laboratorium mogelijk om zeer precies te regelen op welke temperatuur een reactie plaatsvindt. En, zoals iedere moleculair kok weet, is eten bereiden niet meer dan een (aantal) chemische reacties. Dankzij het waterbad is zo bijvoorbeeld heel precies de garing van een ingrediënt te controleren. Daarbij is de bereiding onder vacuüm (dat is eigenlijk de betekenis van ‘sous-vide’) onder meer zeer geschikt om de sappigheid van vlees te bewaren, zodat biefstuk mals én lekker sappig wordt.

Frix Air

Een Frix Air-apparaat vermaalt diepgevroren ingrediënten tot een zachte mousse door tijdens het vermalen perslucht toe te voegen. Dat opent een wereld van mogelijkheden voor de enthousiaste thuiskok. Er zijn vrijwel oneindig veel soorten purees, crèmes en andersoortige zachte, luchtige substanties te maken van bijna ieder soort ingrediënt dat je wilt. Door de werking onder druk en onder nul blijft smaak en kleur perfect behouden, hetgeen bijvoorbeeld bij een puree van groente een zeer groot voordeel is. En omdat bijna alles instelbaar is, kun je iedere soort textuur creëren die je maar wilt.

Chocoladekast met temperatuurregeling

Een beetje hobbykok is tegenwoordig niet enkel een chef, maar ook een sommelier. Daarbij wordt hij of zij dan uiteraard ondersteund door een wijnkast die iedere fles wijn tot op de halve graad nauwkeurig kan uitserveren. Het is immers genoegzaam bekend dat temperatuur en smaak niet los van elkaar kunnen worden gezien bij wijn. Maar wat nog niet iedereen weet, is dat voor chocolade precies hetzelfde geldt. Sterker nog, echte connaisseurs weten dat zelfs de luchtvochtigheid zeer nauw luistert voor wie optimaal van zijn chocolade wil genieten. De chocoladekast met temperatuurregeling slaat voor deze chocosommeliers twee vliegen in één klap, want naast een instelbare temperatuur is de luchtvochtigheid zo geregeld dat deze automatisch binnen de goede waarden blijft.

Rookpistoolrookpistool

Met een rookpistool schiet je altijd raak als je je bezoekers wilt verrassen. Bovendien valt het best te beargumenteren dat dit hippe keukenapparaat meer dan enkel effectbejag kan sorteren. Net zoals de beduidend minder hippe rookoven is het roken van voedsel hiermee prima mogelijk, hoewel het wel altijd om koud, oppervlaktegebonden roken zal gaan. Daar staat tegenover dat het met een rookpistool mogelijk is om bijvoorbeeld rook onder een stolp of cloche te blazen. Op die manier kun je je bezoekers de belevenis van een moleculair sterrenrestaurant bieden!