Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe keuken zul je vast al wel eens van de term Quooker gehoord hebben. Maar wat is nu precies een Quooker en wat heb je er aan? Een Quooker is een kraan die er voor zorgt dat je ten aller tijden direct beschikt over kokend water. Het kokend water komt direct uit een kraan op het aanrecht en is aangesloten op een reservoir dat normaal gesproken in het kastje onder de wastafel wordt geplaatst. Quooker werd door een Nederlands bedrijf bedacht en de Quooker wordt momenteel in Nederland in vele design keukens standaard geplaatst. Niet alleen in Nederland is de Quooker een vast plekje in elke keuken aan het veroveren, ook in de rest van de wereld wordt de Quooker steeds populairder. Zeker voor mensen die graag thee drinken is de Quooker een ideale oplossing om direct kokend thee water klaar te hebben.

quooker kraan

 

Waarvoor kun je de Quooker gebruiken?

Zoals we hier boven al beschreven kun je de Quooker perfect gebruiken om een lekker kopje of een kan thee te zetten. De Quooker kan ook voor allerlei andere doeleinden waar kokend water voor nodig is worden gebruikt. Hierbij kun je denken aan het blancheren van groenten, het snel laten koken van groenten, aardappelen, rijst en pasta, het schoonmaken en en steriliseren van babyflesjes, het voorwerken van de vuilen borden en afwas, het maken van instant soep etc.

 

Constant 100 graden

De Quooker zorgt ervoor dat het water in het reservoir continue boven de 100 graden is. Hierdoor kan het water uit de Quooker ook direct worden gebruikt om pannen te ontvetten en bijvoorbeeld om kaarsvet te verwijderen.

Veiligheid van Quookers

Ouders van jonge kinderen twijfelen nog wel eens aan de veiligheid van Quookers. Dat is natuurlijk logisch omdat er kokend water uit de kraan komt, wat flinke brandwonden kan opleveren bij verkeerd gebruik. Deze twijfels zijn helemaal niet nodig, Quookers zijn namelijk van een druk-draai bediningsknop voorzien, waardoor kinderen de Quooker kraan niet kunnen openen. De Quooker kranen zelf zijn van een dubbelewandige uitloop voorzien, hierdoor wordt dit gedeelte van de kraan dus niet warm.

Energieverbruik Quooker

Omdat in het reservoir continue 100 graden wordt aangehouden, wordt er veelal gedacht dat de Quooker veel energie zou verbruiken. Het energieverbruik van de Quooker valt echter erg mee omdat de Quooker gebruik maakt van een geoctrooieerd hoogvacuumisolatie systeem. De Quooker verbruikt hierdoor in de standby functie slechts 5 cent aan energie per dag. Daarnaast zijn er juist ook voordelen aan de Quooker, je gebruikt namelijk minder gas of energie wanneer je kokend water uit de Quooker gebruikt bij het koken van groenten, rijst of pasta. Voor een kopje thee, pak je ook precies de hoeveelheid kokend water die je nodig hebt en verwarm je niet een hele pot die je later niet gebruikt. Voordat je vanuit de keukenkraan warm water krijgt, moet het water vaak een lange weg afleggen om warm in de keuken aan te komen. Hierdoor gaat veel water en energie verloren. De Quooker helpt hiermee juist om hierop te kunnen besparen.

quooker fusion

 

Verschillende Quookers

Quookers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en modellen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de gewone Quooker en de Quooker Fusion. Het grote verschil is dat de Quooker Fusion is voorzien van één kraan waaruit zowel koud, warm en kokend water komt. Voor zowel de normale Quookers als de Quooker fusion zijn er verschillende uitvoeringen, waaronder de Fusion Round en de Fusion Square. Deze modellen zijn beschikbaar in zowel rvs als chroom.