In elke keuken keuken heeft men wel een spoelbak. Het is het meest gebruikte onderdeel van de keuken en daarom ook een onmisbaar item. Een spoelbak wordt gebruikt om af te wassen, om groeten en fruit te wassen en natuurlijk voor het wassen van je handen. Of je nou een compleet nieuwe keuken wilt of alleen een nieuwe spoelbak gaat kopen, op het gebied van spoelbakken heb je nogal wat keus. In dit artikel willen we wat verder toelichten wat voor mogelijkheden er allemaal zijn.

Materiaal keuze voor een spoelbak

Spoelbakken worden vervaardigd van verschillende materialen. Maar over het algemeen wordt er gekozen voor Inox en keramiek. Sommige mensen laten zich erg leiden door het design en ontwerp van de spoelbak en de kraan, maar het belangrijkste is toch vaak dat de spoelbak zowel praktisch als estetisch is. Er moet ook worden gekeken of het materiaal goed aansluit bij de rest van de keuken.

spoelbak kopen

Inox spoelbakken

Inox spoelbakken zijn eigenlijk de meest voorkomende spoelbakken. Dat komt omdat deze spoelbakken erg sterk zijn, waardoor ze een erg lange levensduur hebben. Inox is bestand tegen hoge temperaturen en kan gemakkelijk schoongemaakt worden. Omdat inox spoelbakken een vrij neutrale kleur hebben kunnen ze in de keuken makkelijk met allerlei andere materialen gecombineerd worden. Denk bijvoorbeeld aan houten kastjes of een natuurstenen aanrechtblad.

Keramische spoelbakken

Keramische spoelbakken worden iets minder vaak toegepast dan Inox spoelbakken, maar zijn de afgelopen jaren wel steeds populairder aan het worden in de keuken. Een keramische spoelbak is namelijk erg goed te combineren met een moderne design keuken, maar past juist ook erg goed bij de momenteel zo populaire landelijke keukens. Wil je een keramische spoelbak kopen, dan heeft dit verschillende voordelen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, daarnaast is keramiek krasvast, hittebestendig en eenvoudig te reinigen.  Het enige risico dat je loopt met keramische spoelbakken is dat je rekening moet houden met de glazuren toplaag. Hier kunnen stukjes afbreken als er bijvoorbeeld tegenaangestoten wordt met een hard voorwerp.

Montage van de spoelbak

Spoelbakken kunnen in principe op drie manier in de keuken worden bevestigd. De spoelbak kan als het ware op het werkblad worden gebouwd, de spoelbak kan in het keukenblad worden gebouwd of de spoelbak kan onder het werkblad worden gemonteerd. Wil je een nieuwe spoelbak kopen in een bestaande keuken, dan zul je natuurlijk rekening moeten houden met de ruimte die je beschikbaar hebt in het huidige keukenblad, bij een nieuwe keuken is dit wat eenvoudiger.

Afmetingen van de spoelbak

Net zoals bij de manier waarop de spoelbak gemonteerd wordt, is het ook bij de afmetingen voor een nieuwe spoelbak kopen voor in een bestaande keuken de vraag om te kijken wat de mogelijkheden zijn en of er daadwerkelijk plaats is voor de desgewenste spoelbak. Voor de formaten van spoelbakken worden er drie verschillende mogelijkheden aangehouden; de enkele spoelbak, anderhalve spoelbak en de dubbele spoelbak.

De enkele spoelbak

Een enkele spoelbak kopen is praktisch wanneer er niet veel ruimte in de keuken is en wanneer de keuken een afwasmachine heeft. Voor het afwassen met de hand is het fijner om een anderhalve of dubbele wasbak te gebruiken. Bij een enkele spoelbak heeft men de keukze uit modellen met of zonder afdruipgedeelte. Bij een enkele spoelbak moet men uitgaan van minimale afmetingen van 40x40x15 cm. Deze afmetingen kunnen natuurlijk altijd varieren.

Anderhalve spoelbak

Hierbij worden twee spoelbakken naast elkaar geplaatst. 1 grotere spoelbak en 1 kleinere. De grote spoelbak wordt vaak voor de vaat, handen wassen etc gebruikt. De kleinere spoelbak gebruikt men vaak voor het wassen, spoelen en uitlekken van groenten en fruit.

Dubbele spoelbak

dubbele spoelbak

Wanneer men volop ruimte in de keuken heeft, dan is een dubbele spoelbak kopen ideaal. Zeker voor mensen die graag koken en tijd doorbrengen in de keuken is een dubbele spoelbak gewenst. Zeker wanneer een afwasmachine ontbreekt is een dubbele spoelbak erg gewenst.