Een eigen keuken bouwen: tijd voor een droomkeuken!

Als de keuken aan vervanging toe is, kiezen veel particulieren ervoor om een nieuw keukenblok aan te schaffen. Qua keukens is er enorm veel aanbod, zowel online als offline. Het is natuurlijk ook mogelijk om jouw keuken zelf te ontwerpen en te bouwen. Dat biedt de mogelijkheid om jouw persoonlijke droomkeuken te maken, geheel volgens eigen plan. Een eigen keuken uittekenen en in elkaar zetten is een project dat veel voldoening geeft. Maar hoe pak je dat precies aan? Wat zijn de do’s en don’t van het ontwerpen en in elkaar zetten van een eigen keuken? Hieronder een overzichtelijk stappenplan, met handige tips, om dit doe-het-zelf-project slim en accuraat uit te voeren.

Keuken bouwen? Meten is weten & zorgvuldige materiaalkeuze

Wie zijn eigen keuken gaat ontwerpen, begint natuurlijk met het opmeten van de totale ruimte die de keuken gaat innemen. Hoogte, lengte en breedte moeten exact kloppen. Op basis van de beschikbare ruimte bepaal je de vervolgens indeling van de keuken. Waar komen de kastjes, de koelkast, de vriezer en de oven? En hoe groot wil ik elk keukendeel hebben? Kies ik voor een kookeiland of niet? Het is slim om hierbij goed rond te kijken op internet en in woonwinkels om zo inspiratie op te doen voor jouw keukenontwerp.

Maak een nauwkeurige ontwerpschets en kies voor goed bouwmateriaal om een sterke, voordelig geprijsde en duurzame keuken te maken. Geschikt materiaal dat aan deze eisen voldoet is bijvoorbeeld berken multiplex of populieren multiplex. Voordelen van deze typen multiplex zijn dat berken multiplex en populieren multiplex erg sterk, lekker dun, goed betaalbaar en glad zijn. Dit houtmateriaal is tevens goed te bewerken.

Naast deze materialen, die je online bij de hout groothandel kunt bestellen, heb je natuurlijk goede gereedschappen en andere materialen nodig. Denk hierbij onder meer aan een waterpas, een sterke boormachine, kwalitatieve goede houtlijm, lijmklemmen en schroevendraaiers. Maar ook een hamer, een goede zaagmachine – die kun je eventueel ook huren – en bevestigingsmaterialen als schroeven, pluggen mogen natuurlijk niet ontbreken.

Succes met jouw ontwerp en de bouw!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is wel duidelijk dat dat ook voor zelfgebouwde keukens geldt. Bereid je daarom goed voor op deze uitdagende klus en laat je ook voorlichten door experts in de bouwmarkt of door het bekijken van uitlegfilms op internet. Je hoeft het wiel gelukkig niet zelf opnieuw uit te vinden.