Elke ruimte heeft zijn eigen unieke uitstraling. Als bewoner zorg je daar natuurlijk helemaal zelf voor: van klassiek tot modern en Scandinavisch, allemaal zijn het stijlen die door bepaalde elementen naar voren komen en gekenmerkt worden.

Een van de belangrijkste factoren bij het inrichten van een keuken of woonkamer is verlichting. Vaak wordt onderschat hoe groot het effect hiervan kan zijn op de indruk van een ruimte. Een relatief kleine voorziening, die al helemaal niet veel ruimte in beslag neemt, kan de look en feel van dergelijke kamers erg beïnvloeden.

Welke indrukken creëer je nu met welke verlichting? Een overzicht van enkele mogelijkheden, zoals op Nostalux.nl, is hier wel van belang!

Woonkeuken 1

De invloed van verlichting op de indruk van de ruimte

1. Spots voor een moderne look

Open of gebouwde spots zijn waarschijnlijk de beste soort verlichting als je je keuken een moderne uitstraling wil geven. Zeker als je kiest voor de onopvallende, eenvoudige types is dat het geval. Er bestaan natuurlijk oneindig veel mogelijkheden, maar vaak kiest men in een moderne stijl voor lampen die een neutral, wit licht afgeven en niet al te fel zijn. Zeker als je de keuken er niet als een ziekenhuiskamer wil doen uitzien (en dus nog wat gezelligheid wil creëren), is het een goed idee om te kiezen voor warmere lampen met eventueel een dim-functie!

2. De klassieke toer op met hanglampen

Het hoeft geen royale luchter te zijn met een ketting van 2 meter lang, maar als je je klassieke woonkamer een opkikker wil geven dan is een luchter onmisbaar. Dergelijke verlichting komt eveneens in erg veel uitvoeringen, maar hoe dan ook kies je best voor een type met wat meer ornamenten, versieringen en verfijnde afwerkingen. In een klassieke ruimte staat gezelligheid en warme kleuren centraal, dus dat moet ook terugkomen in je verlichting!

3. Industriële verlichting: sober en toch gezellig

Eigenlijk is de industriële stijl zo’n beetje het midden tussen een klassieke en modern stijl, en dat komt ook terug in de verlichting. De typische industriële lampen, met hun lange koord en halve cirkel als lampenkap geven de ruimte een eerder klassieke look. Aan de andere kant zorgt de strakke uitstraling en het gebruik van led-lampen er dan weer voor dat de kamer er wat moderner uitziet. De ideale balans dus voor wie geen beslissing kan maken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je keuze afstemt op de inrichting en omvang van de keuken. Zo is het bij een hoog plafond mogelijk om te kiezen voor lampen met een lange kabel, terwijl je die bij een lagere ruimte best vermijdt!

4. Scandinavische verlichting en wat het inhoudt

Een trend die de laatste jaren opgekomen is, is de Scandinavische stijl. Deze kenmerkt zich door het gebruik van speelse, frisse meubelstukken, lichte en toch warme kleuren, en opvallende soorten decoratie. In veel gevallen lijkt een Scandinavisch ingerichte ruimte een beetje op een speeltuin, maar dan wel één met stijl. Bij de verlichting is het dan ook van belang om een duidelijk indruk te geven: kleine hanglampjes met of zonder een houten lampenkap met rietstructuur, of zelfs gewoon een gloeilamp met een web-achtige behuizing, zijn ideale oplossingen!