Onze keuken is aan het veranderen. En dan bedoelen we niet qua design, of wat erin wordt gemaakt, maar de apparaten die erin staan. Deze worden namelijk steeds ‚slimmer’ waardoor we steeds minder in de keuken hoeven te doen. Tegenwoordig kun je op de terugweg van je werk je oven voorverwarmen of kijken of er nog genoeg bonen in je koffiemachine zitten. De technologie sijpelt steeds meer onze keuken in, tijd om daar aan eens naar te kijken dus!

Een slim koffiezetapparaat is een enorme luxe

Een slim koffiezetapparaat kan je voorprogrammeren zodat hij elke ochtend op tijd automatisch je koffie zet. Je kunt dit op een luie zaterdag echter ook in bed via je smartphone doen. Bepaalde koffiemachines kunnen ook je voorraad cupjes bijhouden en je waarschuwen als deze bijna op zijn. Daarnaast geeft de app ook een seintje als het apparaat moet worden ontkalkt. Andere apparaten kun je vullen met twee verschillende boonsoorten. Je kan dan in de app zelfs 10 koffierecepten aanmaken op basis van de boonsoort, sterkte, hoeveelheid en temperatuur. Ook de verhouding koffie en melk kan je instellen. 

slimme keuken

Programmeer op afstand je slimme oven

Met een slimme oven is het op dit moment mogelijk om de oven op te warmen via de app op je telefoon. Ideaal als je van je werk afkomt en niet wilt wachten op een opgewarmde oven. Ook kan je via de app laten weten wat je gaat koken, zodat deze meteen de goede kookprogramma’s instelt. Dit kan ook door een recept van de app te gebruiken. 

Slimme vlees thermometer

Wil jij precies weten wat de kerntemperatuur is van je vlees? Dat kan met een slimme vleesthermometer. Op dit moment heb je keuze uit verschillende waarmee je via bluetooth je smartphone koppelt aan de thermometer. In de app zie je vervolgens wat de temperatuur is van het vlees en hoe gaar je vlees is. Ga dus altijd voor de perfecte biefstuk van de grill.

Slimme koelkasten zijn nog sterk in ontwikkeling, maar wel verkrijgbaar

Er zijn ondertussen verschillende slimme koelkasten op de markt, door merken als Samsung, Bosch en Siemens, die de inhoud van de koelkast bekijken met een ingebouwde camera. Loop je door de supermarkt en weet je niet zeker of je er nog melk is? Controleer het in de app op je smartphone. Of krijg een waarschuwing als een product over de datum is. De duurdere varianten hierop hebben ook een ingebouwde tablet waar je de koelkast mee kan bedienen en zelfs TV op kan kijken.

de slimme keuken

Het slimme fornuis

Breekt het zweet je al uit als je een pannetje heet water moet opwarmen voor de soep? Dan is het slimme fornuis van de toekomst iets voor jou. Die geeft stap voor stap weer wat je moet doen, en helpt bij het bepalen van de hoeveelheden. Een bordje sperziebonen voor een of vier personen? Het fornuis geeft op een scherm aan hoe dat er uitziet. Een kind kan de was doen, alles gaat met plaatjes met uitleg. Dit is niet zomaar een fornuis met een ingebouwd kookboek, maar een hele geduldige Gordon Ramsey die over je rug staat mee te kijken, en wel zonder te vloeken.

De waterkoker

De slimme waterkoker kun je in bed alvast aanzetten, uiteraard moet je wel nog steeds zelf zorgen voor voldoende water. Met een slimme waterkoker kan je via je smartphone de waterkoker aanzetten op de door jouw gewenste temperatuur. Ook ideaal voor nachtelijke voedingen. Op die manier zet je de smart waterkoker alvast op de juiste temperatuur terwijl jij de baby uit bed haalt. 

De weegschaal in de keuken

Op een slimme weegschaal in de keuken kun je een recept uitzoeken. De ingrediënten worden getoond en je kan vanaf dat moment wegen waarbij de app aangeeft of je genoeg in het bakje hebt gedaan. Is dit niet het geval en kom je tekort, dan past de app automatisch het recept aan naar de nieuwe hoeveelheid ingrediënten. 

Een slimme kruidentuin

Vergeet jij ook altijd de kruidenplantjes in de keuken water te geven, waardoor je ze na een paar dagen alweer kan weggooien? Tegenwoordig koop je een plantenbak voor je kruiden en deze zorgt automatisch dat de planten van water worden voorzien. De ondergrondse sensoren zorgen voor een optimale samenstelling van water, zuurstof en voedingsstoffen voor je planten. Ook zorgt de slimme plantenbak voor voldoende licht door drie standen waar je uit kunt kiezen. Het waterreservoir kan je een maand vooruit vullen.