Als je nadenkt over de keuken van de toekomst, kun je van alles bedenken. Koelkasten die zelf signaleren dat je favoriete cola op is, en daarom zelf maar nieuwe bestellen. Of een zelfreinigend aanrecht, zodat je nooit meer met een doekje aan de gang hoeft. Of wat dacht je van een hippe voedselprinter? Dan hoef je alleen maar aan te geven waar je trek in hebt, waarop de printer de maaltijd van je keuze zomaar op je bord print! Als je eenmaal begint te dagdromen over de keuken van de toekomst, kan je fantasie flink op hol slaan. Toch is één ding zeker: de veranderingen ten opzichte van nu zullen zich vooral laten kenmerken door de technologie in de keuken.

De slimme apparaten komen eraan!

Slimme apparaten in de keuken zijn in opkomst. Zo bestaat er bijvoorbeeld al een zeer intelligente koelkast. Deze koelkast kan zelf bijhouden wat er nog op voorraad is, en vervolgens een voorstel doen voor een maaltijd met de beschikbare ingrediënten. Zo hoef je niet meer na te denken over wat je die avond op tafel zet en wordt voedselverspilling gereduceerd. En dit is niet het enige voorbeeld van apparaten waarmee je verspilling kunt tegengaan. Er komen steeds meer besparende keukenapparaten op de markt. Zo zijn er wasbakken die zorgen dat het water waarmee je bijvoorbeeld je groente wast, kan worden hergebruikt om het toilet door te trekken. Om de wc door te spoelen heb je namelijk helemaal geen kraakhelder drinkwater nodig. Zo bespaar je al gauw liters water.

Veel meubelzaken verkopen al meubilair of apparaten die meerdere taken kunnen vervullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tafel waarvan het blad ook dienst kan doen als weegschaal en inductiekookplaat. Er is zelfs al een keuken waarbij je je vaat alleen maar in de wasbak hoeft te zetten. Het is niet nodig om je borden en kopjes om te spoelen, of te verplaatsen naar de afwasmachine. De wasbak zorgt er netjes voor dat alle vaat weer schoon wordt. Dat is pas fijne technologie in de keuken!

Bestuur straks je keuken met je mobiele telefoon

Er zijn al heel wat slimme apparaten die je kunt verbinden met je telefoon. Deze apparaten kun je vervolgens allerlei taken uit laten voeren door middel van een app. Tegenwoordig worden deze apps al vaak gebruikt voor bijvoorbeeld de regulatie van de verlichting, maar in de toekomst kun je nog veel meer via je mobiele telefoon regelen.

Keukenontwerpers houden bij het ontwerpen van zo’n keuken ook rekening met hoe de toekomst eruit zal zien en hoe de mensen dan zullen wonen. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer ontwerpers die zeer efficiënte keukens ontwerpen. De wereld wordt steeds voller, dus hebben we straks steeds minder ruimte met z’n allen. Met die gedachte worden er steeds meer kleine, compacte en handige keukens ontworpen.

Kortom: In de toekomst worden keukens een stuk efficiënter. Veel processen zullen controleerbaar worden door middel van applicaties en verspilling zal worden tegengegaan. En misschien wordt die voedselprinter ook wel een hit. Wat zou het toch heerlijk zijn als je midden in de nacht trek krijgt in je favoriete burger, en je hem dan gewoon met één druk op de knop op je bord kunt laten afdrukken.