Bijna iedereen is wel bekend met de slechte akoestiek die een keuken kan hebben. Het is dan ook dé plek waar het zo heerlijk galmt en die uitnodigt tot het laten horen van zangkunsten. De meeste designkeukens, die tegenwoordig erg populair is en we dus in veel huizen kunnen vinden, kenmerken zich door een strakke en minimalistische inrichting. Daarnaast vind je er een combinatie in het gebruik van vlakke, gladde maar vooral ook harde afwerkingsmaterialen. Denk hierbij aan granieten aanrechtbladen, wand- en vloertegels, glasdeuren, strakke greeploze deurpanelen en stucwerk. Dit zijn allemaal materialen die geluidsgolven juist weerkaatsen in plaats van dat ze worden geabsorbeerd. Dit weerkaatsen is de galm of echo die je hoort. Super vervelend en vermoeiend, maar dit kun je oplossen door het plaatsen van een houten lattenwand.

Een slechte akoestiek in de keuken kan een groot probleem zijn

In huizen waar sprake is van een keuken in een open verbinding met andere ruimten  in het huis zijn de problemen vaak nog groter. Juist in dit soort keukens is de atmosfeer bepalend en wil je met vrienden en of familie gezellig kunnen kokkerellen en gesprekken kunnen voeren tijdens het eten. Een hoge nagalm is niet alleen oncomfortabel, maar geeft ook nog eens een koud en onbehaaglijk gevoel. Vergelijk het met de beleving bij kleuren; blauw voelt koud, rood voelt warm aan. Daarnaast kan een gesprek in een ruimte die galmt vermoeiend worden, op een gegeven moment zijn je oren het gewoon beu.

Het verbeteren van de akoestiek

Vaak zie je situaties waar in de ontwerpfase geen rekening is gehouden met het effect van materiaalkeuzes op de akoestiek en waarbij men dit achteraf als een probleem ervaart en dit dan pas moet gaan oplossen. De uitspraak dat een absorptie plaatje onder de tafel, een gordijntje voor het raam of een kleed op de vloer dit probleem volledig kan verhelpen, berust helaas op een nog veelgehoorde misvatting. 

Nadelen

Nadeel van het achteraf treffen van maatregelen is, naast de extra te maken kosten, de beperkte mogelijkheid iets te doen zonder dat de oorspronkelijk bedachte inrichting van een ruimte beïnvloed wordt. Je moet dan ook eigenlijk al in het begin stadium, wanneer de keuken nog niet is geplaatst, hierover nadenken. 

Een houten lattenwand

Heb je dat niet gedaan, dan is er dus de optie om een houten lattenwand te plaatsen. Dit is een wand waarbij de houten latjes iets van elkaar af liggen en die de geluidsgolven breken en absorberen. Dit heeft een grote verbetering van de akoestiek tot gevolg. Daarnaast is zo’n houten lattenwand een mooie eyecatcher en kan het de keuken erg stijlvol maken.

De meeste houten panelen op de markt zijn duurzaam

Veel van de houten panelen die tegenwoordig worden gemaakt, zijn erg duurzaam. Veel akoestische vilt is namelijk gemaakt van gerecycled plastic en meestal wordt het hout dat gebruikt wordt, afkomstig uit duurzame bossen. In zo’n bos wordt er voor gezorgd dat meer bomen worden gereproduceerd dan het hout dat er gekapt wordt.

Akoestisch plafond installeren in de keuken

Hoewel niet voor alle toepassingen en inrichtingsoverwegingen praktisch, kan een akoestisch plafond nuttig zijn wanneer de echo een probleem is en je in je keuken geen houten panelen kunt installeren. Dit akoestisch plafond, vaak gemaakt van schuim of stof en ontworpen om geluid te absorberen, wordt vaak gebruikt in keukens waar de wanden niet afdoende zijn om panelen op te installeren. 

De voordelen van een akoestiek verbeterende houten lattenwand in de keuken

  • makkelijk te monteren
  • akoestiek conform richtlijn
  • onderhoudsarm en erg makkelijk reinigbaar
  • betaalbare oplossing voor een groot probleem
  • weer de mogelijkheid hebben om op een normale manier gesprekken te voeren