Renoveren in plaats van een compleet nieuwe keukenblok is voordeliger

Keukens hebben helaas niet het eeuwige leven. Zeker als jouw keuken al enkele decennia oud is, kan het erg profijtelijk zijn om de keuken te verbouwen. Fijn is dat je een keuken een meer eigentijdse uitstraling kunt geven door een verbouwing. Maar ook kun je kiezen voor betere apparatuur, dat efficiënter werkt en energiezuiniger is. Denk bijvoorbeeld aan energievriendelijke vaatwasser inbouw, een inductiekookplaat in plaats van een gasstel, een zuinige oven of een moderne koelkast en vriezer die minder energie gebruiken. Het keukeninterieur van een nieuw kleurtje voorzien door te kiezen voor de keuken schilderen, doet ook wonderen met de uitstraling van een van de belangrijkste plekken in jouw woning. Maar waar moet je naast deze punten nog meer op letten als je de keuken gaat renoveren? Met de handige tips en adviezen van experts die hieronder verzameld zijn, kun je echt je voordeel doen als je kiest voor de verbouw van jouw keuken!

1. Laten nieuwe en efficiëntere apparaten inbouwen

De ontwikkelingen in de technologie gaan razendsnel. Voortdurend komen er betere, compactere en zuiniger apparaten op de markt, die minder ruimte in beslag nemen en ook – door hun energievriendelijke bouw – de energierekening omlaag helpen te brengen. Een compleet nieuw keukenblok plaatsen is vaak niet nodig. Voordeliger is het om enkele nieuwere apparaten die veel energie vragen in de bestaande keuken in te bouwen. Hierbij kun je denken aan een inbouw vaatwasser, een energiezuinige magnetron, een oven met energielabel A+++ en een elektrische kookplaat om van het gas af te komen.

2. Nieuwe tegels op de keukenmuren en/of een nieuw kleurtje

Erger je je ook zo aan die lelijke bruine, witte of oranje tegels in jouw keuken, die direct verraden dat jouw keuken al decennialang geen opknapbeurt heeft gehad? Je keuken schilderen is dan een goede optie. Of bijvoorbeeld door het oude tegelwerk uit de keuken te slopen of door deze te schilderen zorg je op een voordelige manier voor een metamorfose van de sfeer in jouw keuken. Ook de keukenkastjes in de keuken schilderen in meer eigentijdse of vrolijke kleuren, maakt het een stuk leuker om in de keuken aan de slag te gaan voor het bereiden van een overheerlijke maaltijd, lunch of een diner voor vrienden of familie.

3. Installeer led verlichting voor meer sfeer

Installeer leuke led-spotjes in de keuken om te zorgen voor de nodige extra sfeer. Belangrijk is dat de hoofdverlichting aan het plafond als basisverlichting de hele keuken kan verlichten. Hierbij kun je kiezen voor een sterke plafondlamp, maar ook voor een serie spotlights die voor sfeer zorgen. Leuk is ook als je bij het verbouwen van de keuken met led-verlichting accenten aanlegt, bijvoorbeeld door led-strips te gebruiken op keukenkastjes, langs plafond randen of rond de koelkast.

4. Extra boordjes en kastjes voor meer opslagruimte

Als je jarenlang niks aan de keuken hebt gedaan, maar intussen wel een gezinnetje hebt en de kinderen snel ouder worden, ontbreekt het vaak aan voldoende ruimte in de keuken. Maar ook zonder kinderen of partner is wat extra opbergplekken in de keuken creëren zeker niet verkeerd. Kies voor diep kasten met veel ruimte. Een idee is ook om een of meer nieuwe voorraadkastjes te bevestigen. Zo heb je niet alleen meer opbergplek, maar kun je de keuken ook een stuk opgeruimder en netter houden.