Keukens waren vroeger werkruimtes die vooral praktisch moesten zijn, maar tegenwoordig zijn het ruimtes waarin we enorm veel tijd doorbrengen. Ze moeten niet alleen een plek zijn die geschikt is voor alle bewoners van het huis, maar ze moeten ook een stijlvolle ruimte zijn waarin we graag willen zijn en vrienden en familie kunnen ontvangen. Daarnaast moet de inrichting van de keuken in harmonie zijn met andere ruimtes in huis. Je zult dan ook keuken inspiratie moeten opdoen als je deze ruimte wil gaan verbouwen, zodat je een duidelijk beeld hebt van wat nodig is. Gelukkig zijn wij er om te helpen!

Analyseren van wat je momenteel in je bestaande keuken hebt versus wat je nodig hebt en wilt van je nieuwe keukenontwerp is de sleutel tot een succesvolle verbouwing. Vaak is het het beste om dit zelf te doen voordat je naar een keukenontwerper gaat. Probeer dan ook gebruik te maken van wat nu in je keuken werkt zo kun je kastjes een andere uitstraling geven door de keukendeurtjes vervangen. Dit is een stuk goedkoper dan volledig nieuwe kasten te kopen!

Denk bij het overwegen van verschillende keukenontwerp- en lay-out ideeën aan het volgende om een ​​duidelijk beeld te krijgen:

– Hoe gebruik je een keuken? De keukenindeling moet zo worden ontworpen dat deze perfect bij jouw levensstijl past.

– Is het een open ruimte? Focus eerst op de indeling van het praktische deel van de keuken, maar ook op zaken als de eettafel en ander meubilair als de keuken direct overloopt in een andere ruimte, zoals de woonkamer.

– Wat past het beste bij de vorm van jouw keuken? Denk aan de mogelijke indelingen die een keuken kan aannemen. Dit zijn bijvoorbeeld U-vormige keukens, L-vormige keukens en open keukens. 

Als je lijst klaar is, kun je beginnen met het uitwerken van een plattegrond. Wanneer je een keuken ontwerpt, is het belangrijk om te begrijpen met welke ruimte je werkt. Vraag een keukenbedrijf of architect om zorgvuldige schaaltekeningen te maken van de plattegrond van de keuken.

Een plattegrond markeren

Markeer de exacte locatie (op schaal) van binnen- en buitendeuren en ramen, zodat je de best mogelijke doorstroming hebt tussen je keuken, buitenruimte en de rest van je huis.  Het geeft je ook een duidelijk beeld van de zaken waar je rekening mee moet houden, zoals openslaande deuren.

Als je over bovenstaande uitgangspunten hebt nagedacht, kun je echt beginnen met het verzamelen van keukeninspiratie om een duidelijk eindresultaat voor jezelf te formuleren. Het is van vitaal belang om een ​​stijl te vinden die past bij de praktische aspecten van jouw keukenontwerp, denk aan het volgende:

Wil je dat het past bij de stijl of periode van je huis of juist contrasteert? Passend bij de inrichting van de andere kamers, of juist om op te vallen? Voor welke stijl wil je gaan? Hoe ga je kleur gebruiken of textuur in de ruimte brengen? Al deze elementen moeten worden overwogen voordat er werkzaamheden plaatsvinden. Als je eenmaal een stijl in gedachten hebt, kun je beginnen met het in de praktijk brengen van je keukenplanning.

Hedendaagse keukens kunnen in moderne of historische huizen werken, maar ze zien er het meest passend uit in lichte, eenvoudige ruimtes. Denk aan elegante, minimalistische kasten, zorgvuldig geselecteerde, eenvoudige kleurenschema’s en misschien ook een paar opvallende stukken. Je zult zien dat moderne keukens vaak voorzien zijn van opgeborgen inbouwapparatuur om die minimalistische look te behouden. Als je een keuken wilt ontwerpen die opgeruimd is, is een moderne keuken het beste keukenontwerp voor jou.