Je keuken renoveren is een grote onderneming, dus je moet het in één keer goed doen. Als het goed wordt gedaan, kan een nieuwe keukenrenovatie een van de belangrijkste projecten worden waarin je ooit zult investeren. Als het fout wordt gedaan overigens ook, dus beter plan je het goed. En hier zijn wij om je daarbij te helpen. Zal er zoveel afval uit de oude keuken komen dat je een afvalcontainer huren moet? Kun je bepaalde elementen uit je oude keuken behouden? Allemaal zaken waar je van tevoren over na moet denken. Hieronder vind je ze op een rijtje.

Voor degenen die nog nooit eerder een keukenrenovatie hebben gedaan, kan het verbouwingsproces ontmoedigend zijn. Hoewel het verzamelen van informatie, het online vinden van ideeën en het bekijken van voorbeelden in de plaatselijke winkel leuk kan lijken, is het belangrijk om naar het grotere geheel te kijken voordat je de volgende stap zet. De volgende ideeën zijn enkele van de dingen die je moet overwegen voordat je begint met het verbouwen van een keuken.

Overweeg een professional in te schakelen

Als je niet wilt dat je keuken er hetzelfde uitziet als die van iedereen, overweeg dan een keuken op maat. Professionele keukenontwerpers besteden tijd aan het leren kennen van jou en je stijl, zodat ze die visie van je ideale keuken tot leven kunnen brengen. 

Bepaal het budget

De beste manier om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk te veel van je spaargeld uitgeeft aan de keukenrenovatie, is door een budget te bepalen voordat je begint. Zoek uit wat jouw gewenste budget is en hoeveel bewegingsruimte je hebt. Houdt hierbij rekening met alles, van het huren van een puincontainer, tot het inschakelen van een technisch tekenaar.

Bepaal de planning

Naast een strikt budget, moet je ook een tijdschema bepalen. Bedenk eens hoe lang je echt in een tijdelijke keuken kunt wonen. Moet de verbouwing binnen 4 weken klaar zijn? Of kun je het in plaats daarvan uitrekken tot 8? Er moet veel worden gepland bij het renoveren van een keuken, dus zorg ervoor dat je verbouwing zorgvuldig wordt gepland.

Kijk of je vergunningen nodig hebt

Houd er rekening mee dat voor bepaalde soorten verbouwingen vergunningen van de gemeente nodig zijn. Zonder deze zul je moeilijkheden kunnen ondervinden bij het verkopen of herfinancieren van het huis, aangezien kopers en geldschieters willen controleren of de renovaties voldoen aan de bouwvoorschriften.

Onderzoek het sanitair

Als je nadenkt over een keukenrenovatie, bedenk dan of er sanitair moet worden verplaatst. Hoewel je je misschien bepaalde stukken op bepaalde plaatsen voorstelt, is het van vitaal belang om te controleren of de juiste pijpen naar de juiste plaatsen kunnen worden verplaatst.

Denk na over eventuele opslag

Als je kunt, bedenk dan waar je alles in je keuken gaat plaatsen tijdens de verbouwing. Het is waarschijnlijk dat je niet alleen nieuwe apparaten en keukengerei koopt, maar ook het grootste deel van wat je al hebt, behoudt. Bepaal hoeveel opslagruimte je nodig hebt en onderzoek slimme opslag ideeën voor extra ruimte.

Kies apparaten zorgvuldig

Zorg ervoor dat je goede keukenapparatuur kiest, het liefst in een stijl die veel mensen aan kan spreken, mocht je je huis in de toekomst kunnen verkopen. Een felgekleurde koelkast of een enigszins afwijkend oppervlaktemateriaal kan bijvoorbeeld later een negatieve invloed hebben op de verkoop van jouw huis!