De Scandinavische keuken

Scandinavisch wonen is een stijl die bij je moet passen. De Scandinavische keuken brengt sfeer en heeft karakter, iets dat in vrijwel iedere stijl past. De inspiratie komt uit de Scandinavische lande als Zweden, Noorwegen en Denemarken. En laten ze daar nou net wat meer gevoel voor stijl in combinatie met sfeer hebben.

scandinavische keuken

Witte keuken

Iets dat we in elke Scandinavische keuken toch weer terug komen is de witte keuken. In de landen waar deze keuken zijn oorsprong vond houden ze niet alleen van natuur maar ook van licht. En dit is prima te doen met behulp van een witte keuken. Want wit maakt niet alles veel lichter, maar ook veel ruimtelijker. Grauwe en donkere dagen blijken ineens op te klaren wanneer je een maaltijd in een prachtige witte keuken maakt.

De grootte van de Scandinavische keuken doet er niet toe. Van grote keukens compleet met kookeiland tot kleine ruimtes met een eenvoudig aanrecht: size doesn’t matter en het is de stijl waar het om draait. Wie een echte keuken in deze stijl weet te creëren heeft iets waar jarenlang plezier aan beleeft wordt.

witte keuken

Combineren met kleuren

Hoewel wit de boventoon voert in deze keukens, kan er prima gecombineerd worden met zwart of blauw. Zolang het maar een beetje neutraal blijft. De basis blijft wit waarbij de wanden of de vloer een witte kleur hebben. Ook de keukenkastjes zijn veelal wit. Voor meer contrast wordt er vaak voor zwart gekozen, maar ook een andere kleur kan goed. Op de witte vloer wordt vaak een gekleurd kleedje gelegd. Ook dat breekt het wit een beetje. Vaak wordt er bij witte keukenkastjes voor een gekleurd aanrecht gekozen. Wie echt helemaal Scandinavisch wil gaan kiest een mooi houten aanrechtblad. Want de natuur, daar zijn ze in de Scandinavische landen dol op.

Haal de natuur naar binnen

Kenmerkend voor de Scandinavische keuken is het gebruik van natuurlijke materialen. De witte keuken frist erg op wanneer er gebruik wordt gemaakt van accessoires rechtstreekse uit de natuur lijken te komen. Onbehandelde houten krukken of houten voorwerpen. Maar ook authentieke pannen mogen gezien worden. Opvallend in deze keuken is het showen met mooie materialen. Extra planken waarop de apparatuur of het kookgerei staat uitgestald. Het liefst ook allemaal va natuurlijk materiaal of met een natural look.

Om het geheel af te maken worden er planten binnen gehaald. De Scandinavische keuken kenmerkt zich door veel planten. Denk hierbij niet alleen aan kamerplanten maar ook, en vooral, aan kruiden. Een rij met kruidenpotjes maakt het geheel niet alleen compleet maar zorgt tevens ervoor dat verse kruiden altijd voorradig zijn. Want gezond en lekker koken doe je met verser producten.

Schoonmaken

Op wit zie je alles, en daarom huiveren veel mensen voor dit type keuken. Toch valt dit in de praktijk echt wel mee. Wie dagelijks even met een doekje langs de kastdeurtjes en het kooktoestel gaat heeft niet veel onderhoud aan deze keuken. Het is misschien even wennen wanneer je een andere kleur gewend was, maar regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de keuken jarenlang in mooie staat blijft.

witte scandinavische keuken

foto’s: http://www.digsdigs.com/33-rustic-scandinavian-kitchen-designs/