Een keuken vervult steeds vaker de rol van belangrijkste leefruimte in een huis. Daarom wordt veel tijd besteed aan het vergelijken van verschillende droomkeukens. Materiaal, vorm en kleur bepalen natuurlijk ook in een belangrijke maten de uitstaling van de keuken.  Maar het zijn juist de koelkast, vaatwasser, oven en afzuigkap die zorgen voor bruikbaarheid van de keuken. En aan het kiezen van deze keukenapparatuur wordt vaak maar weinig tijd besteed.

Ga je jouw keuken renoveren dan is aandacht voor apparatuur geen overbodig luxe, want van een luid brommende koelkast wordt niemand vrolijk. Daarom zoomen we dit keer in op de koelkast samen met de redactie van KoelkastSale.nl.

Wat is de praktijk?

Het overgrote deel van de mensen, zoeken in de showroom van enkele keukenleveranciers naar een keuken die past bij hun wens. Vaak heeft de keukenbouwer al een voorstel gemaakt van alle inbouwapparatuur die in de keuken komen. Veelal zijn alle apparaten van één fabrikant, zoals Siemens of Pelgrim. Jammer want door per apparaat juist te kiezen voor de beste koop krijg je veel meer waar voor je geld.  Dit geldt zeker voor koelkasten, want de verschillen zijn groot.

Welke soorten koelkasten zijn verkrijgbaar?

Als je gaat zoeken naar een nieuwe koelkast, dan valt pas op hoe groot de keuze is. Hoe maak je de beste keuze? Een snelle selectie kun je al maken op het model.

Tafelmodel

Het tafelmodelkoelkast is lange tijd de meest verkochte koelkast geweest. Dit model heeft de kleinste inhoud in liters en wordt vaak aangeboden zonder vriesdeel. Standaard wordt het tafelmodel vaak gebruikt in een inbouwkeuken. Doordat de verkoopvraag naar de inbouwvariant van het tafelmodel flink is teruggelopen, worden er steeds minder modellen op de markt gebracht.

Wil je je huidige inbouwkoelkast vervangen, bekijk dan eens deze vergelijkingstest tafelmodel koelkasten.

Koelvriescombinatie

De koelvriescombinatie is op dit moment de meest verkochte soort. Het vriesvermogen is met zijn 4-sterren meer dan voldoende om een grote hoeveelheid weekboodschappen snel in te vriezen. Een losse vriezer is hierdoor overbodig geworden.

De koel-vriescombinatie maakt het onnodig om dagelijks verse producten in de winkel te halen.

Voor iedereen die nieuwe keuken gaat realiseren, biedt de koel-vriescombinatie het meeste waar voor je geld.

Side-by-side koelkast

Dit is een model met de meeste koel- en vriesruimte. Dit model wordt ook wel de Amerikaanse koelkast genoemd. Dit zijn de reuzen onder de koelkasten, die je wel kent uit de Amerikaanse tv-series.

Deze apparaten hebben veel koel- en vriesruimte én zijn een echte blikvanger in een leefkeuken. De meeste modellen zijn ook nog voorzien van ijsblokjesmaker. Hiervoor is dan wel een aansluiting op de waterleiding nodig, handig om te weten als je nog moet gaan verbouwen.

Opvallend is ook dat de duurste side-by-side modellen lang niet altijd als beste uit de test komen.  Uit een vergelijkingstest blijkt dat er ook goedkope side-by-side koelkasten zijn die goed presteren. Soms niet veel duurder dan een normale koelvriescombinatie.

Ons advies

Even iets langer stil staan bij het kiezen van keukenapparatuur zal de functionaliteit van jouw droomkeuken zeker verhogen. Hieronder hebben we nog 3 tips genoemd die je zeker helpen de juiste koelkast te kopen.

  • Kies niet voor één merk voor alle keukenapparatuur, maar alleen voor de best presterende apparaten
  • Beoordeel ook het geluidsniveau van de koelkast
  • De meerprijs van een energiezuinige koelkast is snel terug verdiend.

Meer tips en gratis advies?  Bekijk de keuzehulp: koelkast kiezen op KoelkastSale.nl