In bijna elke Nederlandse keuken kun je wel een tosti ijzer aantreffen. Niet zo gek natuurlijk in het land van kaas en boterhammen. Tegenwoordig zijn die tosti ijzers dan ook in allerlei maten en typen te vinden. Van eenvoudige, kleinere modellen tot moderne keuken apparatuur met een veelzijdigheid aan functies. Waar je op moet letten bij de aankoop van een tosti apparaat hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Een lekker tussendoortje

Een tosti kun je natuurlijk op de klassieke manier, wit brood, plakken ham en gesmolten kaas ertussen, klaarmaken, maar je kunt deze ook op je eigen manier samenstellen met de ingrediënten die jij lekker vindt. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor de gezondere opties met volkorenbrood, magere kaas en reepjes paprika. Een tosti ijzer is dus een prima apparaat om in je keuken te hebben staan om een lekker tussendoortje klaar te maken.

Veel keuze in tosti ijzers

Door de populariteit van tosti ijzers is er veel keuze als je een nieuwe wil kopen. De juiste keuze hangt af van wat je met het specifieke keukenapparaat wil bereiden. Met een apparaat dat uitgebreide mogelijkheden heeft kun je niet alleen een traditionele tosti maken, maar ook heerlijke panini’s en gebruiken als tafelgrill. 

De platen van een tosti ijzers

Een belangrijk punt om op te letten bij de aankoop van een tosti ijzer zijn de platen. Veel eenvoudige tosti-ijzers zijn uitgevoerd met platen in een schelpvorm of in vorm van driehoeken. Deze platen zijn meestal niet verwisselbaar en zijn alleen geschikt voor het maken van tosti’s. Als je echter een tosti-ijzer wilt gebruiken voor meerdere doeleinden, naast het maken van tosti’s, moet je kiezen voor een type dat is uitgevoerd met verwisselbare platen. 

Verwisselbare ijzers

Als je kiest voor een tosti-ijzer met verwisselbare platen, krijg je hier meestal meerdere verschillende platen bij geleverd zoals wafelplaten, poffertjesplaten of grillplaten met een antiaanbaklaag, waardoor je zelfs met je tosti-ijzer kunt gourmetten. Het voordeel van de verwisselbare platen is dat je deze platen gewoon kunt afwassen en in een aantal gevallen gewoon in de afwasmachine kunt stoppen. De reiniging van de vaste platen in een tosti-ijzer moet doe je met een vochtige doek.

Let op de maat van het tosti ijzer

Wat ook van belang is bij de aankoop van een tosti-ijzer is de maat. Vaak zijn tosti ijzers namelijk nét te klein voor het brood dat wij gewend zijn. Dan ben je genoodzaakt om de korstjes eraf te snijden of het brood passend te maken, wat eigenlijk zonde is. Let dus op het formaat voordat je een tosti-ijzer aanschaft.