Wanneer je van plan bent om een ruimte, woning of pand te isoleren dan zul je vast op het internet of in de bouwmarkt wat onderzoek gaan doen naar verschillende soorten isolatiematerialen. Je zult dan ook al snel ontdekken dat er een ruime keuze aan isolatiematerialen is. Voordat je begint met het isoleren van een ruimte is het belangrijk om te onderzoeken welk materiaal het meest geschikt is voor de ruimte die jij wilt isoleren. Een materiaal dat bekend is en veel wordt gebruikt voor het isoleren is steenwol. Maar wat is steenwol precies? Wanneer zijn steenwolplaten geschikt voor isolatie? En wat is het verschil tussen steenwol en andere isolatiematerialen zoals xps?

Wat zijn steenwolplaten?

Steenwolplaten kunnen gebruikt worden om een ruimte te isoleren. Zoals de naam al verklapt zijn steenwolplaten gemaakt van steenwol. Steenwol is een materiaal dat bestaat uit allerlei gesteente dat op een duurzame en milieuvriendelijke manier is samengesmolten tot één geheel. Vervolgens wordt een verwerkingsproces toegepast dat ervoor zorgt dat de structuur van het gesteente veranderd in de structuur van wol. Het steenwol kan daarna vervormd worden tot platen van diverse afmetingen. Deze steenwolplaten kunnen vervolgens eenvoudig gebruikt worden om een ruimte te isoleren.

Steenwolplaten vormen een isolatiemateriaal dat veel wordt gebruikt. Dit komt omdat de platen niet zo prijzig zijn als andere materialen zoals xps isolatie. De goedkopere prijs is niet het enige voordeel van steenwolplaten ter isolatie. Steenwol is daarnaast ook brandveilig, waterafstotend, laat waterdamp door en is recyclebaar. De steenwolplaten zijn harde platen waardoor de platen stevig zijn en in beperkte mate gewicht kunnen dragen.

Steenwolplaten zijn te gebruiken in verschillende contexten. Ter isolatie kunnen de steenwolplaten gebruikt worden voor het isoleren van metalen en houten scheidingswanden of voorzetwanden. Naast wanden kunnen ook plafonds geïsoleerd worden met behulp van steenwolplaten. 

Steenwolplaten of xps isolatie?

Steenwol is een isolatiemateriaal dat vergelijkbaar is in de vorm van isolatieplaten. Echter, isolatieplaten zijn ook beschikbaar in andere materialen zoals xps isolatie. Xps isolatie is een gesloten structuur in plaats van een open structuur zoals de structuur van steenwol. Hierdoor heeft xps een aantal andere eigenschappen dan steenwolplaten.

Xps is geëxtrudeerd polystyreen. Dit is een kunststoffen materiaal dat waterafstotend is en enige last kan dragen. Door deze eigenschappen is xps isolatie zeer divers toepasbaar. Xps isolatie wordt vaak gebruikt voor het isoleren van vloeren, muren en kelders. 

Het grootste verschil tussen xps isolatie en steenwol isolatieplaten is de prijs. Xps isolatie is duurder dan steenwol isolatieplaten. Daarnaast is het rendement van xps ook hoger dan het rendement van steenwol. Dit betekent dat xps wat beter isoleert dan steenwol. Deze verschillen zijn belangrijk om mee te nemen in de keuze van isolatiemateriaal wanneer je jouw huis, pand of ruimte gaat isoleren. 

Vind je het lastig om het juiste isolatiemateriaal te kiezen? Of wil je meer weten over de verschillen tussen xps isolatie en steenwolplaten? Voor advies over het beste isolatiemateriaal kun je altijd terecht bij een bouwmarkt of een aannemer bij jou in de buurt.