Een keuken is een kamer of een plaats in huis of elders die is uitgerust met faciliteiten en voedingsmiddelen om te koken en voedsel te bereiden. Het kan ook dienen als opslagplaats voor rauwe kookingrediënten voordat ze worden gekookt. Wanneer deze kookingrediënten niet in hun ideale omgevingsconditie worden bewaard of opgeslagen, kan dit leiden tot bederf en verspilling van het voedsel. De beste manier om de omgevingsomstandigheden te beheersen, is door isolatie aan de keuken toe te voegen.

Waarom moeten we onze keuken isoleren?

Met isolatie kun je de temperatuur in huis regelen, geld besparen op energie en de kwaliteit van de omgeving verbeteren. Het installeren van isolatie op zolders, in kruipruimten en kelders kan huiseigenaren 15% besparen op verwarmings- en koelingskosten. Het is van cruciaal belang om te isoleren in de keuken! Zodat je vocht buiten weet te houden, geluidsoverlast reduceert en tevens voorkomt dat schimmel, te veel warmte of kou jouw aardappelen of wijn en de levensduur van andere voedingsmiddelen zal aantasten.

Voorkomen van geluidsoverlast

Het meeste keukengerei en apparatuur die in keukens wordt geplaatst, zijn niet zo luidruchtig. Maar indien de slaapkamer, studeerkamer of werkkamer zich dichtbij of naast de keuken bevindt. Kan iemand in de buurt van deze ruimte er storing door ondervinden. Door de keuken te isoleren met isolatiemateriaal wordt onder andere het geluid dat uit de keuken komt, verminderd. Er zijn hiervoor diverse soorten materialen geschikt zoals PIR of xps isolatie, waarbij xps de goedkopere variant is en tegelijkertijd ook de minder effectieve soort.

Voorkom ongedierte

Plagen maken het leven moeilijker dan verwacht. Ze kunnen allerlei problemen in de keuken veroorzaken en vormen een gevaar voor de menselijke gezondheid. Behalve dat ze voedsel en water vervuilen, kunnen ze fungeren als dragers van allergenen die mensen met bijvoorbeeld gevoelige huid aandoeningen het leven moeilijker maken. Door isolatiemateriaal zoals pur-schuim in de keuken te gebruiken, kun je helpen voorkomen dat ongedierte zoals mieren, pissebedden of kakkerlakken de keuken binnendringen via ongewenste kieren of gaten.

Bespaar geld op nutsvoorzieningen

Een ander voordeel van het isoleren van de keuken met geschikt isolatiemateriaal is dat het een onfeilbare manier is om het bedrag dat je uitgeeft aan elektriciteit of gas, die kunnen optreden als gevolg van overmatig veel gebruik van de verwarming of airco te verminderen.

Voorbeelden van isolatiematerialen voor in de keuken

Isolatiemateriaal van schuim

Dit is een isolatie- en luchtbarrière materiaal dat wordt gebruikt voor het isoleren en vullen van gaten en spleten in of langs muren, ramen, kozijnen en deuren. Ook wel PUR-schuim genaamd. Wanneer dit na het aanbrengen door lucht uitgehard wordt, zijn ze meestal zeer taai en bieden ze een duurzame isolatie tegen hitte en geluid in uw keuken. Dit materiaal vormt een barrière tegen vocht, warmte of kou. Het is een handige functie om het vochtgehalte dat uit of in de keuken komt te regelen, vooral tijdens het koken.

Isolatiemateriaal van minerale wol 

Dit soort isolatiemateriaal zoals steenwol platen zijn bijzonder geschikt voor een omgeving die hoge eisen stelt aan de brandveiligheid. Isolatiemateriaal van minerale wol is tevens een uitstekend geluiddempend isolatiemateriaal dat helpt bij het verminderen van geluidsoverlast en het bevorderen van een gezond leven in de keuken zonder rekening te hoeven houden met geluiden tijdens het koken. Een voorzetwand kan uitgerust worden met dit materiaal waardoor je een goed geïsoleerde ruimte verkrijgt.