Het schilderen van je keukenmuren is een beetje anders in vergelijking met de rest van het huis. Koken kan vocht, vet en rook veroorzaken, wat op zijn beurt een impact kan hebben op de muren. Natuurlijk kun je schilders vinden die dit voor je kunnen doen door simpelweg te zoeken op schilders in Almere, of welke plek je dan ook woont. Maar na het lezen van deze blog, kun je het ook zelf. Hieronder bespreken we namelijk alles wat je moet weten over het schilderen van de keuken, inclusief welke kleur het beste is voor die keuken en hoe je deze voorbereidt.

Hoe de juiste verfkleur voor de keukenmuren te kiezen?

De kleur verf die je kiest zal bijdragen aan de hele sfeer in je keuken, en daarom is het belangrijk om een ​​tint te vinden die past bij je stijl en je algemene indeling. Bepaalde kleurenschema’s werken over het algemeen goed in specifieke soorten keukens en geven de ruimte een tijdloze aantrekkingskracht.

Warm en gezellig met neutrale kleuren

Warme en neutrale kleuren creëren een gastvrije sfeer en vormen een geweldige basis. Zoek daarom naar tinten als zacht beige en roomwit, of voeg een vleugje kleur toe met pasteltinten als licht roze, geel en babyblauw. Neutrale kleuren kunnen in de hele ruimte worden gebruikt en zien er geweldig uit in combinatie met natuurlijke texturen, zoals houten kasten of granieten werkbladen.

Fris en modern met helder wit

Een klassieke keuze voor de keuken, helderwit, kan een statement zijn. Geweldig voor zowel traditionele- als moderne keukens! Overweeg om witte, greeploze keukenkasten te kiezen met een glanzende afwerking voor een minimalistisch design, of witte kasten voor een klassiek design. Het gebruiken van een paar donkere kleuren in je werkbladen of muren zal helpen om definitie aan de ruimte te geven, terwijl een statement-accessoire zoals een rood fornuis een gedurfde draai kan geven.

Coole kleuren zoals blauw, paars, grijs en groen zijn ongelooflijk veelzijdig, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor een gekleurde statement-muur of juist slechts een element. Er zijn tal van manieren om een ​​gedurfde kleur in een schema te brengen, kies het keukeneiland of een rij kasten die contrasteren met de rest van de lay-out, of schilder de hoofd muur in een heldere, opvallende tint. Breng het effect in evenwicht door neutrale tinten te gebruiken in de rest van je keuken, bijpassende koele kleuren zijn asgrijs, krijtwit of heel licht grijsblauw. 

Tenzij je gipsplaten schildert in een gloednieuwe keuken, is het essentieel dat de muren worden schoongemaakt voordat je begint met schilderen! Stof daarom de hele kamer af. Begin met afstoffen, zelfs in ruimtes waar je niet van plan bent te schilderen. Hiermee worden alle spinnenwebben en vuil uit de kamer verwijderd, waardoor het risico dat stof aan natte verf blijft plakken, wordt verkleind.

Reinig de muren

Alle muren in de keuken moeten worden gewassen met een combinatie van warm water en afwasmiddel. Veelgebruikte gebieden, zoals die rond de kookplaat, oven en rond de bereidingsruimte, hebben mogelijk een sterkere oplossing nodig om vet- of rook vlekken te verwijderen. Na het reinigen de wanden met schoon water afvegen om zeepresten te verwijderen en volledig laten drogen.

Controleer op schimmel

Als je schimmel rond je gootsteen of ramen hebt, moet je deze behandelen voordat je gaat schilderen. Kleine hoeveelheden schimmel kunnen worden behandeld met water in combinatie met chloor. Ernstige schimmelproblemen moeten door een deskundige worden behandeld.