Eetkamerstoelen zijn er in allerlei verschillende vormen, maten en typen materiaal. Daarnaast worden de stoelen aan de eettafel vaker gebruikt dan ooit te voren: in veel huishoudens in de eettafel het centrum van de woning en niet alleen de plek waar je je ontbijt, lunch of diner eet, maar waar je vrienden en familie ontvangt. Om een eetkamerstoel uit te zoeken die helemaal naar je wens is, is het van belang dat je op een aantal factoren let. Of je nu op zoek bent naar eetkamerstoelen leer of  klassieke eikenhouten, ze zullen aan bepaalde eisen moeten voldoen. Welke? Dat lees je hieronder.

Allereerst is het bij het uitzoeken van een eetkamerstoel belangrijk dat je let op de afmetingen van je eettafel. Veel mensen denken namelijk dat elke tafel even hoog is, maar dat is niet het geval. Wat nog belangrijker is, is de dikte van het blad. Je wil natuurlijk dat je je stoelen helemaal onder de tafel kunt schuiven. Let daarom ook op de lengte van je tafel. Als je aan beide kanten drie stoelen wil hebben, moet je daar wel de ruimte voor hebben.

Let vooral op het comfort

Natuurlijk wil je dat de nieuwe eetkamerstoelen comfortabel zitten. Enkele centimeters verschil in hoogte en diepte kunnen soms al een groot verschil maken. Om voor een goede zithouding te zorgen, is het van belang dat je rug tegen de rugleuning van de stoel leunt. Het zitgedeelte van de eetkamerstoel bevindt zich bij je knieschijf en je voeten staan recht op de grond. Als deze twee punten kloppen, zit je in een hoek van negentig graden en heb je de goede positie voor je lijf. Let hier goed op, want als je veel uren doorbrengt op een ‚verkeerde’ stoel, dan ga je daar last van krijgen.

Het is ook van belang dat je nadenkt over armleuningen. Vaak heb je dezelfde eetkamerstoel in een uitvoering met en zonder armleuningen. De eetkamerstoel met armleuning is logischerwijs hoger. Hierdoor kun je tegen het probleem aanlopen dat hij niet onder je tafel past. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de hoogte van de eetkamerstoel inclusief armleuning. 

Je zult ook een keuze moeten maken uit verschillende onderstellen. Met een eetkamerstoel op wieltjes verplaats je jezelf eenvoudig naar de plek waar je wilt zitten of rijd je de stoel simpelweg naar de plek waar de stoel op dat moment het best van pas komt. Een stoel op vier losse poten is praktisch en staat stevig op zijn poten.