Een keukenkraan kun je niet missen in je keuken. Waar vroeger de keuze voor en keukenkraan beperkt was, is die nu juist enorm. Er zijn verschillende typen keukenkranen en verschillende materialen. Om de juiste keukenkraan te kunnen kiezen, moet je natuurlijk op de hoogte zijn van de verschillende mogelijkheden. We maken je wegwijs in het ruime aanbod. 

Bedenk goed wat je wil

Vaak worden kranen op de spoelbak of op het keukenblad geplaatst, maar het is echter ook mogelijk om kranen aan de wand te monteren waardoor je ruimte kan besparen op het aanrechtblad. Bij het maken van je keuze zal je moeten kijken welke keukenkraan er bij jouw keuken past. Wil je bijvoorbeeld je huidige keukenkraan met montage op het aanrechtblad vervangen, dan zijn de leidingen al in het keukenblad voorzien en kies je dus beter niet voor een keukenmengkraan met wandmontage. 

Verschillende materialen

Kranen voor de keuken zijn te vinden in verschillende materialen. Je keuze zal vooral afhangen van je eigen smaak en andere materialen in de keuken zoals het materiaal van de spoelbak of het keukenblad. Een overzicht van de meest voorkomende materialen: 

Een keukenkraan mengkraan van zink

Het grootste voordeel van zinken keukenkranen is dat ze goedkoop zijn. Hoewel ze een relatief lange levensduur hebben, zal de kraan snel verroesten zodra de beschermlaag is aangetast. Houdt dit dus in het achterhoofd als je een dergelijke kraan gaat kopen.

Een kraan van roestvrijstaal (RVS)

Met een keukenkraan in inox of roestvrij staal kies je voor robuustheid en hygiëne. Het materiaal is goed bestand tegen hoge temperaturen en mechanische slijtage. Let erop of het roestvrij staal gesatineerd is of niet. Gesatineerd is het roestvrij staal glad, maar niet glanzend. Inox kranen komen veel minder vaak voor. Keukenkranen met een inox-look (rvs-afwerking) daarentegen wel. Deze kranen bestaan uit messing, maar krijgen een andere afwerking in inox-look. 

Een keukenkraan van massief messing

Keuken kranen in massief messing zijn vrij zwaar en hebben een lange levensduur. Dit materiaal is vooral een aanrader in gebieden met hard water en voor mensen bij wie duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Een keukenmengkraan van verchroomd messing

Verchroomd messing keuken mengkranen zijn een goedkoper alternatief voor de massief messing variant. De beschermlaag gaat lang mee en de kranen hebben een massief messing binnenwerk wat eveneens staat voor een lange levensduur. Dit is zonder twijfel het meest voorkomende materiaal voor keuken- en badkamerkranen.