De keuken is een van de meest multifunctionele ruimtes in een huis. Je kan hier het eten bereiden, maar ook opeten, natafelen of gezellig een spelletje spelen aan de keukentafel. Niet voor iedere gelegenheid heb je hetzelfde type licht nodig. Om een keuken ideaal te verlichten maken we onderscheid tussen 3 types verlichting. Deze komen in dit artikel een voor een aan bod en waar je op moet letten bij het kiezen van verlichting in de keuken.

1. Basisverlichting in de keuken

Bij het kiezen van keuken verlichting is het belangrijk om te beginnen bij de basisverlichting van de keuken. De basisverlichting vind je normaal gesproken in een centraal gelegen punt van de keuken. Door deze centrale ligging zorg je er voor dat het licht uit de lamp de rest van de ruimte bereikt. Deze lamp zet je met name even aan als je niet lang in de keuken hoeft te zijn, maar toch even licht nodig hebt. Bij het aanschaffen van basisverlichting voor de keuken zijn daarom een aantal punten van belang:

  • Lichtbron moet voldoende licht geven
  • Zorg voor een armatuur dat past bij de stijl van de keuken
  • Kies een centraal punt om de verlichting op te hangen

2. Werkverlichting in de keuken

Een geheel ander type verlichting voor in de keuken is de werkverlichting. Dit is met name de verlichting die je om en rondom het aanrecht vindt om licht te geven tijdens het bereiden van je eten. Vaak wordt dit soort verlichting aangebracht onder de keukenkastjes, afzuigkap of de muur. Het voordeel van werkverlichting ten opzicht van de basisverlichting uit de keuken is dat je goed kan zien wat je aan het doen bent. Doordat de verlichting veelal recht boven het aanrecht is bevestigd heb je geen last van schaduw. Toch moet je op een aantal dingen letten bij het aankopen van werkverlichting voor de keuken:

  • Kies voor speciale keuken inbouwspots
  • Zorg voor een heldere lichtbron, zodat je ziet wat je doet

3. Sfeerverlichting in de keuken

Tot slot is het de beurt aan de sfeerverlichting van de keuken. Dit is met name handig om te hebben als je ook in de keuken wilt dineren of gezellig wilt natafelen. Goede sfeerverlichting kenmerkt zich door een warme lichtkleur, in tegenstelling tot de vaak heldere kleur van werkverlichting. Het is echter ook mogelijk om beide te combineren, door dimbare verlichting uit te kiezen. Hiermee zorg je er voor dat er automatisch meer sfeer in de ruimte komt. Wat zijn de belangrijkste dingen om op te letten bij het kopen van sfeerverlichting voor de keuken:

  • Koop dimbare verlichting
  • Kies een warme kleur licht (aangeduid in K)
  • Werk de sfeerverlichting netjes weg.