Waar vroeger veelal tegels werden gebruikt voor de muur in een keuken, zie je tegenwoordig dat die muur steeds vaker geverfd wordt omdat mensen kiezen voor een moderne uitstraling. Bij het schilderen van de achterwand, de wand boven je aanrechtblok, van een keuken moet je echter wel met wat andere zaken rekening houden dan bij ‘normale’ muren. Zo is het een stuk vochtiger in een keuken door stoom en gebruik van water en daarnaast wordt er nogal eens geknoeid of spat er vet op bij het koken. We zetten hier dan ook even op een rijtje waar je op moet letten bij het schilderen van die achterwand.

Beschermingslaag over je verf heen

Voor de meeste wanden in je keuken, en ook het plafond, kun je prima een vochtbestendige latex gebruiken. Het voordeel hiervan is dat deze in ontelbare kleuren en tinten te verkrijgen zijn. Een achterwand moet je echter goed schoon kunnen maken en daarvoor werkt zo’n latexverf een stuk minder goed. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale verven en beschermingslagen op de markt die makkelijk schoon te maken zijn. Zo is er de Trae Lyx Naturel Finish die opvalt omdat hij mat is, wat er in een keuken heel mooi uitziet. Het product is transparant, waardoor je de achterwand van je keuken elke kleur kunt geven die je wil. Als deze laag erop zit, dan kun je de muur heel makkelijk met een nat doekje en een schoonmaakmiddel reinigen.

Een geschilderde muur in je keuken is hygiënischer

Bovengenoemd voorbeeld is een soort van muurcoating die niet kan vergelen en die je dus over de muurverf kunt aanbrengen. Het is hygiënischer dan tegels. Het nadeel van tegels is namelijk dat ze voegen hebben, waarin etensresten, vuil en vet zich kunnen ophopen. Muurcoating kun je naadloos aanbrengen. Het zorgt ervoor dat de muur afwasbaar en vuilafstotend wordt. Naaste de matte variant die we beschreven, kun je muur coatings ook vinden in glans en zijdeglans. Je kunt kiezen voor transparante verf, zodat je de ondergrond goed kan blijven zien, maar ook voor diverse kleuren.

Waar op te letten bij het aanbrengen van een coating?

Als je een muurcoating gaat aanbrengen, moet je echter wel op een aantal zaken letten. Zorg in eerste instantie dat je geen druppel lopers krijgt, want die zijn er bij een coating erg moeilijk uit te krijgen. Probeer daarnaast altijd een mooie volle laag aan te brengen en zorg dat je bij meerdere lagen altijd nat op nat werkt. Dit wil zeggen dat je de eerste laag niet helemaal moet laten opdrogen voordat je de tweede aanbrengt. Bij gewone muurverf, moet je de eerste laag juist goed laten drogen. Aangezien een muurcoating snel droogt, zul je dus door moeten werken! Je kunt dit tegengaan, door te zorgen dat de keuken koel en ietwat vochtig is, dit vertraagd het drogen.Het aanbrengen van een dergelijke coating moet dus goed en precies gebeuren en daarnaast moet er ook nog behoorlijk doorgewerkt worden. Niet voor niets dus dat veel mensen hiervoor een professioneel schilder inhuren, ook omdat het meestal maar om één wand gaat.

Andere verfsoorten voor in de keuken

Krijtverf en kalkverf zijn twee soorten muurverf die niet op waterbasis zijn gemaakt en dus ook geschikt zijn voor het schilderen van een achterwand. Beide zijn natuurproducten, milieuvriendelijk en hebben ook nog eens een bijzonder mooie, authentieke uitstraling. Wat ze extra geschikt maakt voor gebruik in je keuken is dat ze ook nog bacterie- en schimmelwerend zijn. Hoewel ze vaak in een adem genoemd worden, zijn het twee verschillende soorten verf, die wel een aantal dezelfde eigenschappen hebben, maar ook verschillen. Zo kun je krijtverf erg makkelijk over schilderen en is kalkverf, naast bovengenoemde kenmerken, ook brandvertragend. Het belangrijkste is echter dat je beide soorten verf erg makkelijk kunt schoonmaken.