De zomer is bijna in het land en dat betekent dat je steeds vaker in de tuin zult vertoeven! Natuurlijk is het hiervoor belangrijk dat je je terras en gazon juist voorbereidt en inricht, zodat je er ten volle van kunt genieten. Zelf een buitenkeuken maken is hiervoor een goed idee!

Maar je hoeft hiervoor helemaal geen beroep te doe op een professional. Als je zelf een buitenkeuken zelf maken wel een leuke uitdaging lijkt, dan kunnen de volgende tips je zeker en vast helpen!

De beste tips voor zelf een buitenkeuken maken

Een buitenkeuken zelf maken is een hele opdracht, maar het is zeker mogelijk. Hieronder enkele belangrijke factoren waar je best rekening mee houdt:

1. Het type hout bij zelf een buitenkeuken maken

Hout is een van de belangrijkste elementen bij het bouwen van een DIY buitenkeuken. Welke houtsoort je kiest, is dan ook een vraag die heel wat aandacht verdient. Je kan bijvoorbeeld gaan voor hardhout, dat erg duurzaam is en een unieke, natuurlijke kleur heeft. Andere houtsoorten zijn een stuk goedkoper maar gaan doorgaans wel minder lang mee!

2. De behandeling van het hout

Daarbij is het ook van belang dat het hout goed beschermd is tegen weersomstandigheden zoals regen en vorst. Hiervoor is een professionele behandeling van het hout (eventueel in de vorm van een olie- of laklaag) aangeraden. Op die manier zal je DIY buitenkeuken veel langer meegaan!

3. Gebruik bestaande meubels voor je nieuwe keuken

Heb je nog een oud keukenmeubel in overschot en wil je het echt niet zomaar weggooien? Gebruik het dan gewoon voor je DIY buitenkeuken! Of je nu een houten kastje op zolder hebt staan of een heel fornuis, je kan dergelijke elementen in je nieuwe keuken verwerken. Zorg er gewoon voor dat alle onderdelen nog functioneel zijn en laat ze desnoods renoveren!

4. Een uniforme stijl voor je nieuwe buitenkeuken

Vervolgens is het de moeite waard om op voorhand te bepalen welke stijl je met je nieuwe keuken wilt uitstralen. Hiervoor kan je eventueel rekening houden met de huidige stijl van je terras of gazon. Hebben die een moderne, strakke look? Of ogen ze eerder landelijk en ontspannen? Op basis van het antwoord kan je de beste meubelstukken kiezen voor je buitenkeuken!

5. Deskundige hulp – als het écht moet!

Een buitenkeuken zelf maken kan dus zeker, maar dat wil niet zeggen dat je geen externe hulp kunt inschakelen. Wil je bijvoorbeeld zeker zijn dat je buitenfornuis op de juiste manier wordt behandeld? Of weet je niet zeker welk type hout je precies moet nemen voor jouw situatie en budget? Vertrouw op de hulp en het advies van een professional om het beste uit je buitenkeuken te halen!