Er zijn diverse manieren om jouw keuken te transformeren in een sfeervolle kookplaats en eyecatcher. Je kunt een nieuwe keuken laten plaatsen, maar met een beperkt budget kan je ook bestaande elementen aanpassen. Of voeg een extra element toe, zoals een spatwand. Maar wat is een spatwand en wat voor meerwaarde heeft dit in jouw keuken?

Wat is een spatwand?

Een spatwand is, zoals de naam het al verraadt, een wand die je plaats op je keukentafel tegen de muur. Het beschermt de muur tegen opspattend vuil en vettigheid van de etenswaren die elke dag weer fanatiek gebakken worden. Maar er is meer dan alleen functie: ook mag een spatwand er mooi uitzien, je wilt natuurlijk niet zomaar een standaard spatwand in de keuken plaatsen die wellicht niet mooi oogt, gelukkig heb je de keuze uit diverse materialen.

Welk materiaal kan je het beste gebruiken?

Als je de keuze maakt voor een spatwand voor in de keuken, dan zijn er diverse soorten materiaal te vinden. Voordat je begint met een aankoop kan je het beste bekijken wat in de keuken het beste past bij de stijl van het interieur. Je kunt kijken naar de volgende soorten materiaal:

 • Inox:
  Inox is een roestvrij staal wat veelal wordt gebruikt in keukens. Dit materiaal past vooral erg goed in de industriële keukens door de strakke look en is bovendien erg sterk. Het nadeel is wel dat het snel vies kan worden.
 • Tegeltjes:
  Dit zijn kleine tegeltjes die je waarschijnlijk kent van vroeger. Dit is een goedkope manier van plaatsing, maar niet de makkelijkste. Je kunt je eigen patronen maken, maar het is een enorm arbeidsintensief karwei, mede door de vele voegen die gelijk moeten lopen. De kosten variëren hierbij ook afhankelijk van de gekozen tegelsoort.
 • Glas:
  Dit is een ontwerp wat perfect te plaatsen is in een moderne, strakke inrichting. Helaas heb je bij deze keuze wel nadelen: glas wordt uiteraard snel vies. Daarbij is het vaak niet krasbestendig, je dient er dus voorzichtiger mee om te gaan dan steen en tegels. De plaatsing moet meestal door een professional gedaan worden door het precisiewerk wat er bij komt kijken.
 • Composiet:
  Dit is een erg interessant materiaal wat erg goed verwerkt kan worden in de keuken. Door de diverse uitvoeringen en kleuren kan je jouw keukenelementen goed over laten lopen. Ook is het materiaal redelijk te herstellen bij eventuele schade en de hygiëne is goed.
 • Steen:
  Een oerdegelijk materiaal wat erg makkelijk schoon te maken is, een mooi egaal oppervlakte heeft en modern oogt in veel interieurs. Het enige echte nadeel is het zware gewicht waar je rekening mee moet houden met de verwerking.

Er is genoeg te kiezen als je een spatwand in de keuken wilt plaatsen, weeg de voor- en nadelen goed af voor je een keuze maakt. Vooral hygiëne kan een beslissende rol spelen. Maar ook kosten zijn voor mensen een belangrijke afweging, meet dus de afmetingen van de ruimte om een inzicht te krijgen.