Het juiste schakelmateriaal voor in je keuken

Wanneer je besluit dat het tijd is voor een andere keuken, dan zul je waarschijnlijk ook kiezen voor een geheel andere indeling van de keuken. Dit kan betekenen dat je ook waterleidingen en leidingen voor elektronica moet verleggen. Dit is dan ook het juiste moment om te kiezen voor degelijk en kwalitatief schakelmateriaal, zoals jung schakelmateriaal. Elektriciteit in de keuken vereist wel enkele aanpassingen. Zo moet je ten eerste voldoende stopcontacten hebben om alle keukenapparatuur aan te sluiten en het moet veilig zijn, zodat een kortsluiting niet zorgt dat alle keukenapparatuur in één keer stuk gaat.

Groepen

Belangrijk is het om in de keuken te werken met een aantal groepen. Je werkt namelijk met zware apparatuur, zoals een koelkast, een vriezer, een frituurpan en een oven. Als je elektriciteit via één groep loopt, dan loop je het risico dat de groep overbelast raakt, waardoor de stoppen doorslaan en niets meer werkt. Bij meerdere groepen verdeel je de elektriciteit. Als er dan een groep uitvalt, dan zal de andere groep nog wel werken. Dat is wel zo handig voor bijvoorbeeld de koelkast en de vriezer die eigenlijk constant moeten blijven werken.

Inbouw of opbouw schakelmateriaal

Een inbouw stopcontact staat veel mooier dan een opbouw stopcontact. Bij een inbouw stopcontact zit het innerlijke van de stopcontact in de muur ingebouwd. Bij opbouw stopcontacten zit dit buiten de muur. Een opbouw stopcontact vergt dus meer ruimte en kan vanwege ruimtegebrek ook niet altijd achter een keukenkaste geïnstalleerd worden. Sommige muren zijn niet geschikt voor inbouw stopcontacten, dan is opbouw de enige optie.

Design

Wanneer je een nieuwe keuken installeert en je hangt er het oude schakelmateriaal er weer in, dan doet dit afbreuk aan je mooie keuken. Ga ook voor je schakelmateriaal daarom voor design. Neem bijvoorbeeld jung schakelmateriaal, die een heel assortiment schakelmateriaal heeft in allerlei vormen, kleuren en materialen. Zo kun je het schakelmateriaal kiezen dat het beste bij het design van je keuken past.

Overige zaken om aan te denken

Zorg in ieder geval voor voldoende stopcontacten in de keuken. Beter teveel stopcontacten dan te weinig, want veel stopcontacten zijn constant bezet door de vriezer, koelkast, oven en afzuigkap. Denk bij lichtschakelaars ook eens aan slimme toepassingen, zoals een dimmer.