Het ontwerp van keukenverlichting moet het meest flexibele lichtplan in huis zijn om voor breed scala aan functies gebruikt te kunnen worden. Keukenverlichting moet zich aanpassen van een helder, algemeen licht voor het praktische werk, vooral in donkere keukens als aanvulling op daglicht, tot een intiem licht om ’s avonds bij te dineren. Een goede positionering van keuken verlichtingsarmaturen is hiervoor de sleutel. Kies jij voor design plafondlampen of spotjes? Een goede keuken heeft een combinatie van deze en andere vormen van verlichting.

Praktisch licht

Een van de beste ideeën voor keukenverlichting is om te zorgen voor goed praktisch licht onder je keuken kasten of planken. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat je het beste schaduwvrije licht krijgt waarin je kunt werken. Het is namelijk een plek waar je bijvoorbeeld met messen werkt, en dat wil je met een goede verlichting doen.

Positionering van spots

Plaats inbouwspots nooit in een rooster. Zorg ervoor dat ze alleen worden geplaatst waar licht nodig is als onderdeel van het verlichtingsschema van de keuken. Gebruik een richtbare spot om het licht op de voorkant van het aanrecht te kunnen richten. Dit zorgt niet alleen voor een zacht gereflecteerd licht in de ruimte, maar ook voor licht bij je kasten als deze open zijn.

Verlichting boven een keukeneiland

Verlicht het midden van een keukeneiland altijd met LED-inbouwspots of eenvoudige decoratieve hanglampen, zodat je kunt zien wat je doet. Vaak ziet een paar LED’s er voor extra impact goed uit onder het blad of andere plekken waardoor het licht indirect te zien is. Dit zorgt voor een eigentijdse uitstraling.

Hoge plafonds

Kijk in een keuken met hoge plafonds naar het visueel verlagen van het licht door laaghangende hanglampen toe te voegen. Dit kan ook helpen om de ruimte in een open keuken af ​​te bakenen. Ook hier kun je dit het beste combineren met prktisch licht om in te kunnen werken.

Uplighting

Overweeg om zogenaamd ‘uplight’ toe te voegen vanaf de bovenkant van de keukenkasten om meer algemeen licht toe te voegen. Dit vermindert ook het aantal benodigde spots. 

Voeg extra licht lagen toe

Om extra drama en stijl te creëren, voeg je extra verlichting lagen toe om het lichtschema interessanter te maken. Creëer een zwevend effect onder het kookeiland met een LED-strip of voeg een dergelijke LED-strip onder de lage kastjes om licht over de vloer te laten schijnen.