De industriële keuken heeft zijn intrede gedaan in de particuliere woningen. De stoere en robuuste, maar toch gezellige warme look heeft nu ook onze interieurs veroverd. De keukentrends van 2016 bewijzen het helemaal.

Waaraan herken je een industriële keuken?

In een industriële keuken herken je elementen uit de grootkeukens of bedrijfskeukens. De algemene indruk die je krijgt als je dergelijke keuken betreedt is: groots, ruim, veel licht, gebruik van grove materialen, en verwerking van gerecupereerde accessoires bijvoorbeeld. Hou de lijnen vooral strak. Iets wat je hier ook vaak vindt is de grote hoekige spoelbak die verzonken is ingewerkt in het aanrecht, dat wil zeggen: hij komt er niet meer bovenuit. Dit geeft écht de indruk dat je in een grootkeuken bent.

Welke kleuren kies je voor een industriële keuken?

In een keuken in industriële stijl gebruik je best neutrale kleuren: wit, zwart, beige en ook naturel hout. Een industriële keuken hoeft zeker niet saai en clean te zijn. Je kan vrij spelen en combineren met deze kleuren. Planten met grote groene bladeren maken het nog gezelliger.

Industriële-keuken

Foto: wooninspiratie.nu

Welke materialen worden er gebruikt?

De materialen in een industriële keuken vinden hun inspiratie in de grootkeukens. Zo vind je bijvoorbeeld veel roestvrij staal voor de kastjes en het aanrecht, betonnen vloeren en ruwe houten kasten. Het betonnen aanrecht wordt ook heel erg geliefd. De materialen willen tonen dat ze goed te onderhouden zijn en tegen een stootje kunnen.

industrieel uiterlijk keuken

foto: morgandafantasyfreak.blogspot.com

De structuur van het gebouw is zichtbaar gehouden

Net als in industriële panden kan je in een industriële keuken ook de leidingen en buizen van nutsvoorzieningen gewoon laten zoals ze zijn en ze niet te verstoppen achter panelen of in de muren gaan wegwerken. Zo zie je vaak grote buizen van airco of luchtafzuiging lopen. De balken in het plafond mogen best bloot gelaten worden. Een bakstenen muur, al dan niet met nog wat kalk van de vroegere bezetting eraan, maakt het geheel stijlvol. Heb je een mooie vloer met oude tegels maar is er hier en daar met beton gerepareerd? Ook dat is niet erg: dit kan best wel een blikvanger worden in je keuken.

Is maatwerk mogelijk of ben je aangewezen op standaardmaten?

Er zijn in de handel heel wat standaardkasten en -toestellen te verkrijgen in industriële look. Toch kan je in deze stijl eveneens kiezen voor een op maat gemaakte keuken. De meeste keukeninstallateurs maken evengoed industriële keukens als andere keukens volledig op maat. Het is zeker wel mooier om één egaal geheel te hebben dan allemaal aparte kastjes en toestellen.

voorbeeld industriele keuken

Foto: www.home-designing.com

Welke accessoires passen bij een industriële keuken?

Oude gerecupereerde zaken gaan perfect in een industriële look. Denk maar aan oude grote industriële lampen, geëmailleerde reclamepanelen, een tafel gemaakt van schragen, een oude kapblok van een slager, en ga zo maar door. Als je regelmatig op zoek gaat in tweedehandswinkels of op rommelmarkten, vind je vast en zeker leuke spullen. Hou je ook voor de elektrische apparaten bij de industriële look: koffiezet, keukenrobot, broodrooster en dergelijke meer hou je best in aluminium look.

We mogen als besluit wel stellen dat een industriële look een gemakkelijke stijl is om een keuken mee samen te stellen: keuze te over en je kan je eigen inspiratie ten volle uitleven.