Krijgt jouw keuken een complete make-over en overweeg je een keuken in L-vorm te plaatsen? Ontdek de voordelen en alles wat je nog meer moet weten over deze handige keukenindeling.

Wat is een L-vormige keuken?

Deze keuken heeft, zoals de naam aangeeft, een opstelling in de vorm van de letter L. De twee lange zijdes worden verbonden met elkaar door een hoekelement. Een keuken in L-vorm is tot op de dag van vandaag één van de meest populaire opstellingen. Dat komt onder meer door haar praktische indeling en omdat ze zowel in kleine als grote ruimtes goed tot haar recht komt.

Waarop moet je letten bij een keuken in L-vorm?

  1. Deel je werkdriehoek zo efficiënt mogelijk in. Dit is de afstand tussen je koelkast, je spoelbak en je kookzone. Plaats bijvoorbeeld je kookvuur en koelkast aan de korte zijde en je spoelbak aan de lange zijde. In een ideale werkdriehoek kan je makkelijk bewegen en win je tijd door je heen- en weergeloop in de keuken te beperken.
  1. Voorzie genoeg werkruimte rond je kookvuur en je spoelbak. Je hebt bijvoorbeeld plaats nodig om je groentjes te snijden en ruimte om je vaatwas te laten drogen.
  1. Denk na over de plaats van je afwasmachine, koelkast, diepvriezer, microgolfoven … Zorg ervoor dat je apparatuur op een logische plaats staat in de keuken. Werk je je apparaten liever weg? Laat ze dan inbouwen in de kasten.
  1. Geen idee wat te doen met de hoek van de L in je keuken? Opteer dan voor een draaicarrousel of Le Mans-systeem. Zwevende keukenkasten zorgen voor een ruimtelijk effect.

L-vormige keuken: voor- en nadelen?

Voordelen

In een keuken in L-vorm heb je enorm veel opbergruimte. Je kan al je keukenspullen kwijt in lades, kolomkasten, onderkastjes of een draaicarrousel. Indien je de werkdriehoek optimaal benut, kan je overigens heel ergonomisch werken.

Nadelen

Een L-vormige keuken komt goed tot haar recht in zowel grote als kleine ruimtes. Zit je met een zeer kleine ruimte en wil je daar nog een keukentafel plaatsen, dan valt het gemak van de L-opstelling deels weg. De handige keukenindeling verdwijnt dan een beetje. Je kan dit eventueel oplossen met een zitgedeelte of bar met krukjes. Bij het plaatsen van een bar, krijgt de keuken eerder een U-vorm. Hierdoor creëer je meer ruimte en maak je er een leefkeuken van.

Waar komt een L-vormige keuken het best tot haar recht?

Een keuken in L-vorm is ideaal voor grote ruimtes. Je kan de keuken aanvullen met een kookeiland waardoor je optimaal van je keuken kan genieten. Je gasten kunnen bijvoorbeeld aperitieven op krukjes aan het eiland, terwijl jij aan het koken bent.

Ook wanneer je over een kleine ruimte beschikt, doe je er goed aan te opteren voor een L-vormige keuken.

In een lange, smalle ruimte oogt deze opstelling dan weer heel elegant omdat ze een mooi geheel vormt met de ruimte. 

U-vorm of L-vorm, met of zonder keukeneiland? Ben je er nog niet helemaal uit? Vraag advies aan je keukenbouwer en bepaal samen de ideale opstelling voor jouw keuken.