De keuken is weer in het middelpunt van het gezin beland. Dat betekent dat de keuken een belangrijke plek binnen het gezin inneemt en warm, gezellig en mooi mag zijn.

Keukenvloer inspiratiekeukenvloer inspiratie

Naast sfeer en gebruiksgemak is er een derde factor die een keuken mee bepaalt. Dat is de vloer. In een keuken kan water of een andere vloeistof gemorst worden. Ligt er vloerbekleding dan zal die op den duur verkleuren. Linoleum of tegels kunnen gevaarlijk zijn, doordat je kunt uitglijden. Een mooie keukenvloer begint daarom bij het bepalen van het materiaal. Gelukkig is er genoeg keuze. Denk aan een betonvloer, een PVC vloer of antieke tegels. Wat het ook wordt, belangrijk is de afwerking en dat de vloer bij het interieur past.

Landelijke sfeer?

Het helpt om een moodboard te maken. Koop een groot stuk karton -minstens A2-, hang dat op in de keuken en vraag iedereen hierop foto’s of tekeningen te plaatsen hoe de nieuwe keuken er uit zou moeten zien. Als duidelijk is waar jullie voor gaan, komt het moment de vloer te bepalen. Een prachtige landelijke keuken in Engelse cottage stijl vraagt om een antieke tegelvloer of een houten vloer. Een vloer die niet zo goed past bij een strakke witte moderne keuken. Let bij de keuze ook op de afwerking. Plinten worden niet alleen neergezet om kieren te dichten. Ze zijn medebepalend hoe een vloer er uit gaat zien.

Tegels

Vaak valt de keuze op tegels. Dat heeft natuurlijk met de uitstraling te maken. Bij tegels is belangrijk dat ze slijtvast zijn en tegen vocht bestand. Ongeglazuurde tegels kunnen prachtig zijn, maar nemen vocht op. Dat veroorzaakt een keukenvloer die vochtig blijft, koud aanvoelt en schimmel kan veroorzaken. Dat doet dus afbreuk aan de sfeer. Het grote voordeel van een tegelvloer is dat er vloerverwarming onder kan. Zo nodigt een terrazzo vloer, door zijn warmte, uit om op de sloffen of sokken rond te lopen. Het kunnen aanleggen van een vloerverwarming kan een belangrijke troef zijn bij de keukenvloer inspiratie.

Plinten

Plinten zorgen voor de afscheiding tussen wanden en vloeren. Ze dienen om eventuele kieren te dichten, kabels achter weg te werken en als verfraaiing. Een mooie plint maakt het plaatje compleet. Vaak worden ze gewoon geplaatst, zonder nadenken. Jammer, want wie weet, zou een andere plint het geheel nog mooier maken. Neem ze daarom mee bij het bepalen van het materiaal waarmee de vloer belegd wordt. Op die manier gaat de vloer over in de muur alsof het een geheel is.

Veranderen

Wie toe is aan een nieuwe keuken of een nieuwe keukenvloer, kan heel wat inspiratie op internet of in magazines vinden. Kijk ook eens bij vrienden en kennissen. Of ga eens een zondagmiddag rondwandelen bij een zaak waar vloeren verkocht worden. Een mooie vloer ontstaat doordat
* je er verliefd op wordt
* hij aan alle eisen voldoet
* hij perfect bij de keuken en jullie wensen past.
Om dit te bereiken, kan een 3D animatie helpen. Of een moodboard waarop de keuken staat en de vloeren die in aanmerking komen geplakt kunnen worden. Koop niet zo maar even een vloer. Laat je inspireren door wat je ziet, hoe het voelt en wat de vloer aan mogelijkheden biedt. Uiteindelijk moet hij heel wat jaren meegaan.