De keuken neemt een centrale plaats in ieder huishouden en is ongetwijfeld een onmisbaar onderdeel van ieder droomhuis. De laatste jaren zelfs de locatie bij een heel blik aan nieuwe tv- en kookprogramma’s. Het is echter niet omdat de keuken altijd al een hoeksteen van ieder huishouden is geweest dat deze ruimte niet onderhevig is aan trends en modegrillen. Samen ontdekken we de keukentrends van 2016.

Lekker Amerikaans

De eerste van onze keukentrends 2016 is er eentje die over de plas al decennia de norm is. Vergeet rechte en L-vormige keukens van het verleden: een keukeneiland, dat is waar de magie ontstaat. Natuurlijk heeft zo’n keukeneiland dan ook onmiskenbare voordelen, niet in het minst dat het de keuken compleet opentrekt. Functioneel is het ook, geen geharrewar onder hangende kasten: een keukeneiland geeft je meer werkruimte en kan langs alle mogelijke kanten gebruikt worden. Extra voordeel: het geeft meteen een ruimere impressie en je hebt gelijk extra opbergruimte. Deze eerste van de keukentrends van 2016 evolueert zelfs nog: keukeneiland met steeds meer ingebouwde opties verschijnen aan de horizon. Zo zijn er al keukeneilanden beschikbaar met plantenbakken tot kruidenrekken.

keukentrends 2016

Een beetje contrast in het leven

De keukentrends van 2016 gaan niet enkel Amerikaans, ze experimenteren ook. De wereld staat niet stil en waar in vroegere tijden er slechts enkele materialen geschikt waren voor het bouwen van je keuken is dit anno 2016 zeker niet meer waar. Industriële materialen hebben ook hun intrede gedaan in het huis. Terzelfdertijd is er een grote terugkeer merkbaar naar natuurlijke materialen. Echte massieve houten deuren, eiken planken en kasten. Het hoort er allemaal bij. Één van de keukentrends van 2016 is dan ook het contrasteren van kleuren en materialen. De industrial natuurlijke stijl als het ware.

Cultureel verantwoord

Je kunt er niet omheen: eten is hip. Zet je televisie aan en je wordt om de oren geslagen met kookprogramma’s, heerlijke gerechten of op zijn minst reclame voor alweer deze of gene tv-kok met zijn of haar nieuw boek. De gemeenschappelijke factor? Hun keukens zien er uit als regelrechte plaatjes. Dit is dan ook één van de keukentrends van 2016: stillevens in de keuken. Het oog wilt ook wat dus smijten we de minimalistische trends van de voorbije jaren uit het raam en stallen vrolijk servies, keukengrei, kruiden en plantjes uit in de keuken. Zo ziet een keuken er niet alleen mooi uit: het is ook praktisch. Alles lekker binnen handbereik.

Digitalisering

Laten we niet flauw doen: niet iedereen is meteen een keukenprins. Één van de meest dankbare keukentrends van 2016 is dan ook het verder integreren van de digitale wereld in de keuken. Vergeet het sleuren met die zware kookboeken en dan met vuile handen het ding compleet te mismeesteren. Een moderne keuken is erop voorzien tablets, laptops en smartphones te kunnen herbergen. Houders in de keuken voor deze apparaten maken het leven dan ook een stuk makkelijker voor de hippe kok die zijn gerechtjes op de smartphone heeft staan.

keukentrends van 2016

Zo, dat waren de grootste keukentrends 2016. Daarbij geven we nog een eervolle vermelding aan het verschijnen van steeds meer planten in de keuken. Deze botanic stijl heeft zeker potentieel maar verwachten we toch over goed en jaartje. Geniet tot dan vooral van je keuken. Smakelijk!