Er zijn weinig ruimtes in huis waar persoonlijke smaak zo belangrijk is als in de keuken. Maar persoonlijke smaak en voorkeur ontwikkelen door de jaren heen en met de nieuwe mogelijkheden en technologieën is de kans groot dat je een keer iets nieuws wilt. Het verbouwen van de keuken is een groter project. Het is een klus die niet vaak in delen opgesplitst wordt, omdat het makkelijker is om alles in een keer te doen. Zo wordt het verleggen van leidingen en de afvoer een stuk praktischer. Maar om een keuken op te bouwen, heb je bijzonder veel materiaal en gereedschap nodig. Waar moet je op letten voordat je aan de klus begint?

Gereedschappen en materialen, de helft van de klus

’Goed gereedschap is het halve werk’, maar wanneer je met de keuken aan de gang gaat, dan mag je hier het materiaal gerust bij meerekenen. Wanneer je de juiste materialen én gereedschappen hebt, wordt het bouwen van een keuken namelijk pas echt interessant. Kies daarom alleen materiaal dat geschikt is voor jouw keuken en let vooral op de maten. Koop nooit de exacte afmetingen voor de leidingen en latten. De kans is namelijk groot dat je aanpassingen gaat doen tijdens het bouwen. Het aanschaffen van materiaal in strekkende meters is beter omdat je zo flexibel kunt zijn tijdens het werken.

Het gereedschap is een karwei op zich. Bij het klussen heb je vaak verschillende gereedschappen nodig. Bij het bouwen van een keuken heb je doorgaans al het gereedschap nodig. In de moderne keuken vind je immers hout, steen, tegels, water, stroom en vaak ook nog gips. Om al deze elementen goed te kunnen verwerken, heb je waterpomptangen nodig, steeksleutels, schuurmachines, troffels, maar ook hamers, zagen, afbijttangen en speciaal gereedschap om aan het werk te gaan met stroom. Wanneer je al het gereedschap op een rijtje zet, wordt het een enorme waslijst. Toch is het verstandig om hier wel naar te kijken. Wanneer je het juiste gereedschap niet hebt, kun je namelijk niet verder met het bouwen van de keuken. Tip: bij Master Tools kun je vaak dezelfde dag nog je bestelling in huis hebben.

Georganiseerd werken maakt het werk makkelijker

Het juiste materiaal en gereedschap is een goed begin. Maar het is vooral belangrijk om georganiseerd aan het werk te gaan. Zorg ervoor dat je constant de bende opruimt en het gereedschap georganiseerd opbergt, bijvoorbeeld in een gereedschapskoffer. Op die manier weet je namelijk altijd waar het gereedschap is, blijft het materiaal in de perfecte staat en heb je ook daadwerkelijk de ruimte om aan het werk te gaan met het bouwen van de keuken. Zo kan er tussendoor ook nog eens eten gemaakt worden bijvoorbeeld.