Een keuken gaat lang mee. Maar wanneer je tekens van verjaring begint te zien, is het tijd om na te denken over je keuken renoveren of een compleet nieuwe keuken kopen. Wanneer kun je beter je keuken renoveren en wanneer kun je beter een nieuwe keuken kopen? En wat kost een keuken?

Nieuwe keuken kopen

Is je hele keuken verouderd? Dan is het beter een nieuwe keuken te kopen. Alles wordt gesloopt om vervolgens nieuwe tegels, kastjes en apparatuur te installeren. Het is wat werk, maar je krijgt er een keuken voor terug die past bij je wensen en lang meegaat.

Volledig een keuken verbouwen kost echter tijd. Je zult je keuken niet kunnen gebruiken. Houd daar rekening mee wanneer je ervoor kiest een nieuwe keuken te kopen.

Pas ook je opstal- of woonverzekering aan nadat je de nieuwe keuken geïnstalleerd hebt. De waarde van je woning is gestegen. Mocht er iets gebeuren, dan wil je daar wel de juiste vergoeding voor.

Kosten nieuwe keuken

Er hangt best een prijskaartje vast aan een nieuwe keuken. Deze kost tussen de €5.000 en €25.000. Uiteraard is een kleinere keuken zonder al te veel ingebouwde apparatuur goedkoper dan een keuken met kookeiland, inductieplaat en ander duur apparatuur.

De meeste mensen beschikken niet over zo’n bedrag. Heb je overwaarde op je hypotheek? Dan kun je dat gebruiken om de nieuwe keuken te financieren. Heb je geen overwaarde? Dan is geld lenen via Geld.nl een optie. Met een persoonlijke lening is de rente aftrekbaar van de belasting, omdat je de lening gebruikt om je woning te verbouwen. Dat, gepaard met de laagste rente en beste voorwaarden, houdt je lening voordelig.

Nieuwe keuken kopen voor- en nadelen

We vatten de voor- en nadelen van een nieuwe keuken kopen nog even voor je samen:

Voordelen nieuwe keuken kopen:

  • Nieuwe keuken naar je wensen
  • Een nieuwe keuken gaat lang mee

Nadelen nieuwe keuken kopen:

  • Intensieve klus
  • Kost meer dan keuken renoveren
  • Kan je eigen keuken niet gebruiken

Keukenrenovatie

Als je keuken grotendeels nog in orde is maar een opfrissertje nodig heeft, dan is je keuken renoveren de beste optie. Alleen de panelen en keukendeurtjes vervangen kan bijvoorbeeld al genoeg zijn.

Een keukenrenovatie scheelt behoorlijk wat werk ten opzichte van een compleet nieuwe keuken kopen en installeren. Om je keuken op te knappen hoef je niet alles eruit te slopen en opnieuw te monteren.

Keuken renoveren kosten

Denk bij een keukenrenovatie aan kosten tussen de €500 en €3.000. Al hangen de kosten natuurlijk samen met wat je precies wilt vervangen. Als je een beetje handig bent en de keuken zelf kunt renoveren scheelt dat je ook in de kosten.

Keuken opknappen voor- en nadelen

We zetten de voor- en nadelen van je keuken renoveren voor je op een rij:

Voordelen keukenrenovatie:

  • Scheelt werk ten opzichte van nieuwe keuken
  • Scheelt geld ten opzichte van nieuwe keuken
  • Keuken ziet er weer verzorgd uit

Nadelen keuken renoveren:

  • Na een tijdje zullen andere dingen vervangen moeten worden