Een vloerkleed in de keuken, kan dat? Een terechte vraag! Vloerkleden worden niet zo snel geassocieerd met plaatsen waar vocht, vet en vuil schering en inslag zijn. Toch bestaan er tapijten die het uitstekend doen in de keuken, namelijk kelim vloerkleden.

Een tapijt van pure wol

Kelim wordt (met de hand!) geweven van pure wol. Enkel de scheringdraden zijn van sterke katoen. Wol heeft van nature vuil- en vochtafstotende eigenschappen. Door de natuurlijke oliën die wol bevat, blijft het vuil aan het oppervlak hangen en dringt nooit diep in het tapijt in. Een dergelijk tapijt is vrij makkelijk te onderhouden. Je stofzuigt het regelmatig zonder daarbij een borstel te gebruiken, enkel op zuigkracht dus. Heb je vlekken gemaakt? Dep het tapijt dan met een licht vochtig doek. Hardnekkige vlekken behandel je met wat soda of een beetje azijn. Je kunt je vloerkleed ook regelmatig een nacht buiten hangen bij vochtig of mistig weer. Dit frist je tapijt terug op. Laat ze daarna binnen (hangend!) goed drogen. Al deze handelingen kun je zelf en verhogen de levensduur van je tapijt aanzienlijk. Heb je toch vlekken die je er niet uit krijgt? Raadpleeg dan een specialist!

Kelim past bij elke stijl

De oorspronkelijke tapijten zijn vooral in felle kleuren gemaakt. Eigentijdse versies maken ook gebruik van meer neutrale tinten. Je hebt heel wat keuze in het soort figuren en de symmetrie, en ze bestaan in alle afmetingen. Daarom zijn ze geschikt voor in elke keuken. In vintage en landelijke keukens kies je bijvoorbeeld voor een traditioneel veelkleurig tapijt. In minimalistische en moderne keukens kies je waarschijnlijk voor een minder opvallend exemplaar. Of wil je juist hier een blikvanger creëren met je tapijt? Ook dat kan!

Waar komt je tapijt te liggen?

Voor het plaatsen van een tapijt bestaan geen regeltjes. Je kunt een langwerpig tapijt voor je aanrecht leggen. Of leg een groot vloerkleed onder de eettafel. Heb je een open keuken? Dan kun je je tapijt als soort afscheiding tussen je keuken en je eethoek plaatsen. Ben je gecharmeerd door meerdere vloerkleden? Dan kun je ze gewoon speels over elkaar heen leggen, net als de nomaden dit doen in hun tenten. Experimenteer en verplaats regelmatig je vloerkleden. Een andere plaats creëert vaak een totaal andere look van je keuken.