Hout elementen en accenten zijn weer helemaal terug van weggeweest. Dit geldt natuurlijk ‘interieur breed’, maar vooral bij de keukens is deze trend goed te merken. En wat zijn dan leuke ‘accenten’ van hout? Nou de houtelementen van een keuken zelf zijn natuurlijk enorm divers, maar er zijn meer mogelijkheden.

Wat dacht je van een rustieke eiken balk?

Een oude eiken balk is in iedere ruimte een echte eyecatcher en kan heel mooi gecombineerd worden met uw keuken. Echte oude eiken balken zijn erg populair en de prijs is de laatste jaren dan ook extreem gestegen. Daarnaast is het bij echt oud hout altijd maar de vraag hoe stevig deze daadwerkelijk nog zijn. Vandaar dan ook dat steeds vaker wordt gekozen voor het ‘verouderen’ van een balk. Hierbij wordt een ‘nieuwe’ balk verouderd, oftewel voorzien van de ‘oude eiken balk look’. Met een prachtige oude eiken balk creëert u in iedere ruimte een bijzonder accent. Met die geleefde look kunt u alle kanten op, van landelijk tot klassiek en van industrieel tot trendy. Met het verouderen van uw eikenhouten balk transformeert u een ‘simpele’ balk tot het middelpunt van iedere ruimte. Gaat een balk een primaire plek innemen binnen een uw woonruimte, dan is die prachtige oude eiken look zeker het overwegen waard. Oude eiken balk op maat bij HOUTvakman.nl, hier kunt u een verouderde eiken balk, perfect op maat gezaagd, direct online bestellen, voor een scherpe prijs uiteraard!

Hoe wordt zo’n balk dan verouderd?

Het verouderen van uw eiken balk kan bij HOUTvakman.nl op drie manieren, waarbij de basis altijd ‘schaven en opborstelen’ betreft. Bij het schaven worden de spintkanten van de balk ‘afgeschaafd’. Dit wordt gedaan zodat de eiken balk wat minder strak en wat natuurlijker en robuuster oogt. Vervolgens wordt de balk opgeborsteld. Dit zorgt ervoor dat de houtnerven er meer uitkomen, deze komen hierdoor echt ‘op de balk te liggen’.

Vervolgens is het mogelijk om het schaven en opborstelen van de balk uit te breiden met het ‘roken’ van de balk. Hiervoor wordt ammoniak gebruikt. Het ammoniak wekt een reactie op bij het looizuur in het eikenhout en dit zorg ervoor dat het verouderingsproces van het eikenhout versnelt. Hierdoor ontstaat versnelt die mooie donkere ‘oude eikenhout kleur’. 

Daarnaast is het nog mogelijk om dit verder uit te breiden met een extra behandeling van het hout met white wash en olie. Deze behandeling geeft de eiken balk nog meer die prachtige oude look. Wij bewerken de eiken balk hierbij allereerst met white wash, laten dit even intrekken en verwijderen vervolgens alles weer dat zich (nog) op het oppervlakte bevindt. De white wash blijft zo alleen achter in de houtnerven. Vervolgens wordt dit bewerkt met olie om de balk mooi egaal af te werken.

Welke stijl past het beste bij uw keuken? Neem een kijkje op HOUTvakman.nl voor meer informatie. En naast verouderde balken bestelt u ook eiken balken, rabatdelen en eiken planken voor de beste prijs bij HOUTvakman.nl!