Bij de aanschaf van een nieuwe keuken moet je ook nadenken over de afzuigkap kopen: waar let je op en wat is belangrijk? Een afzuigkap moet natuurlijk in eerste instantie functioneel zijn, maar zeker ook mooi. Bij een mooie design keuken, hoort dan ook een mooie bijpassende afzuigkap. Hieronder volgen wat afzuigkap kopen tips:

Afzuigkap kopen? Let op Functionaliteit

Bij een afzuigkap kopen let je in eerste instantie natuurlijk op functionaliteit. De bedoeling is dat de afzuigkap alle nare kookluchtjes uit het huis houdt. Daarvoor moet je letten op de breedte van de afzuigkap, het soort mechanisme en de luchtstroom.

Bij het afzuigkap kopen is de breedte van de afzuigkap erg belangrijk. Deze moet minstens zo breed zijn als de kookplaat, liefst nog iets breder. Zo weet je zeker dat alle kookluchten optimaal afgezogen worden.

Er bestaan twee soorten mechanismen bij afzuigkappen: afvoer en circulatie. Als de afzuigkap via een slang met buiten verbonden is, dan kun je een afvoermechanisme nemen. Bij woningen met mechanische ventilatie moet je een andere afzuigkap kopen, namelijk een circulatiemechanisme.

Ook moet je letten op de luchtstroom bij een afzuigkap kopen: diameter en lengte van het afvoerkanaal spelen een grote rol bij de afzuigkracht.

Praktisch

Ook voor de praktische zaken hebben wij afzuigkap kopen tips. Want je wilt natuurlijk wel prettig kunnen koken zonder dat de afzuigkap belemmert. Daarbij moet je denken aan zaken als: zitten de knoppen voor de bediening op een handige plek, zit er licht in de afzuigkap, kan ik zelf de filters reinigen en heeft de afzuigkap alle functies die ik wil? Behalve een aan- en uitknop kun je bij een afzuigkap kopen ook denken aan meerdere standen, een timer, een knop voor verlichting, een beveiliging voor oververhitting en een indicatie dat de filters vervangen moeten worden. Eén van de belangrijkste afzuigkap kopen tips is dan ook het maken van een eisenlijstje vooraf, waaraan de ideale afzuigkap voor jou moet voldoen.

afzuigkap kopen tips

Esthetisch

Als je een nieuwe keuken koopt, wil je bij het afzuigkap kopen natuurlijk ook letten op je stijl. De afzuigkap moet mooi zijn en bij de stijl van de keuken passen.  Hiermee kun je best experimenteren: een strakke rvs afzuigkap kan heel mooi zijn bij een landelijke keuken. Volg hierin je smaak en je gevoel, en bedenk dat een afzuigkap vooral door de grootte een belangrijk deel van de aanblik van je keuken bepaalt! Daarom nog een laatste tip voor het afzuigkap kopen: ook een bestaande keuken kun je een nieuwe frisse look geven door alleen de afzuigkap te vervangen. Als je dan een afzuigkap koopt waarbij je tegelijkertijd ook op functionaliteit en praktische voordelen let, dan sla je meerdere vliegen in één klap!

Conclusie

  • Maak een lijstje met praktische eisen waar je afzuigkap aan moet voldoen
  • Denk aan functionele eisen als de breedte, het mechanisme en de luchtdoorvoer
  • Kijk naar stijl en smaak van je keuken en of de afzuigkap daar bij past
  • Veel plezier met je nieuwe afzuigkap!