Een stoomoven

Daar waar bij een traditionele oven geen stoom wordt gebruikt, kan een stoomoven maaltijden volledig met alleen het gebruik van stoom gaar stomen. Een traditionele oven maakt daarentegen gebruik van droge hitte.

De voordelen van koken met een stoomoven zijn aanzienlijk.

Is eten stomen gezond, vraag je je misschien af. Jazeker, het is een ontzettend gezonde manier van koken, omdat het de voedingsstoffen in het voedsel behoudt. Dit komt doordat het voedsel niet in direct contact komt met water, wat betekent dat er minder voedingsstoffen verloren gaan. Dat is een grote pré als je erg bezig bent met gezond eten.

Eén van de voordelen van stomen is dat het, in het verlengde van voorgaande, ook vetarm is. Er is immers geen olie of boter nodig om het voedsel te bereiden, wat resulteert in een gezonder gerecht met minder calorieën. Dit maakt het ook voor het bereiden van babyvoeding een hele prettige manier van koken. Zowel het feit dat je vetarm kan koken, als het feit dat de voedingsstoffen worden behouden.

Koken met de stoomoven resulteert in het algemeen in smaakvol eten. Het stomen van voedsel zorgt er immers voor dat de smaken behouden blijven. Omdat er geen olie of boter wordt gebruikt, proef je de natuurlijke smaken van het voedsel ook beter.

Een ander populair voordeel is het gebruiksgemak van stoomovens. De meeste modellen van deze handige keuken apparatuur hebben vooraf ingestelde programma’s die automatisch de juiste temperatuur en stoomhoeveelheid instellen, waardoor het bereiden van voedsel nog eenvoudiger wordt. Daarbij leg je lekker wat eten op de ovenschaal, met wat kruiden, en de oven doet de rest van het werk. Ideaal!

Ook de veelzijdigheid van de stoomoven is een pré. Met een stoomoven kun je veel verschillende soorten voedsel bereiden, zoals groenten, vis, gevogelte en vlees. Bovendien kun je er ook desserts, brood en zelfs rijst mee bereiden.

Verschillende soorten gerechten

“Welke gerechten kun je koken met een stoomoven”, vraag je je dan misschien af?

Er is bijna niets wat je niet kan bereiden met een stoomoven, laat dat voorop staan. Van een gemakkelijke maaltijd, tot echte haute cuisine, de stoomoven biedt het allemaal.

Over het algemeen is het bereiden van groente erg populair bij het gebruik van de stoomoven. Het behoudt niet alleen de smaak en voedingsstoffen van de groenten, maar zorgt er ook voor dat ze hun textuur behouden en ze lekker knapperig blijven, als je dat lekker vindt.

Vis en schaaldieren zijn ook goed te bereiden met de stoomoven. Eén van de voordelen van stomen is, is dat de vis en schaaldieren lekker sappig blijven en niet uitdrogen. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor gevogelte en vlees, wat nog wel eens de neiging heeft om uit te drogen. Met stomen smoor je dat in de kiem. Ook bij mager gevogelte en vlees.

En als kers op de taart kan een stoomoven ook uitstekend worden gebruikt om desserts mee te maken, zoals cakes, puddings en crèmes.

De lijst van “welke gerechten kun je koken met een stoomoven”, is ellelang. Daarbij zijn de voordelen van koken met een stoomoven aldus aanzienlijk, waaronder het behoud van voedingsstoffen, het verminderen van vet, het behouden van smaak en de veelzijdigheid om verschillende soorten voedsel te bereiden. Van groenten tot desserts, er zijn talloze gerechten die je kunt maken met een stoomoven. Als je op zoek bent naar een gezonde en smaakvolle manier van koken, dan is een stoomoven dé way to go!