Het plaatsen van een nieuw keuken heeft altijd heel wat voeten in de aarde. U komt voor allerlei keuzes te staan met betrekking tot de keuken, zoals de soort keuken, welke materialen, welke keukenapparatuur en welke kranen? Daarbij zult u haast vergeten dat een keuken, of in ieder geval de keuken achterwand meestal voorzien zijn van tegels. U zult dus ook nog een keuze moeten maken uit de veel verschillende tegels die allen geschikt zijn voor in de keuken. Hierbij daarom enkele aandachtspunten die u mede kunnen helpen om de perfecte tegels voor uw keuken te kiezen.

Eerste of tweede keus tegels?

Het productieproces van tegels gaat ook wel eens mis en er komen ook wel eens tegels tevoorschijn met enkele oneffenheden. Als een dergelijke tegel nog steeds heel bruikbaar is en dus toch nog verkocht wordt voor een veel lagere prijs, dan is dit een tegel twee keus. Vooral als u veel tegels moet hebben, kan het lucratief zijn om eens te kijken naar tweede keus tegels. Wel moet u oppassen om tweede keus tegels te gebruiken voor vuilgevoelige oppervlakken, zoals werkblad en spatwand. In de oneffenheden kan zich dan gemakkelijk vuil ophopen. Gaat u voor tweede keus tegels naar een speciale zaak voor bouwmaterialen die ook tweede keus producten aanbieden.

Slipweerstand

U heeft het misschien al eens gezien op verpakkingen van tegels, een code R met een cijfer erachter. Dit houdt de spilweerstand van de tegel in. Tegels met een hoge slipweerstand hebben geen oneffenheden en poriën, waardoor ze niet gevoelig zijn voor vuil. Deze tegels zijn ideaal een werkblad of spatwand. De cijfers gaan van 9 tot 13. Hoe hoger het getal is, hoe hoger de slipweerstand.

Meest gebruikte tegels voor in de keuken

Metrotegels
In veel keukens zijn metrotegels al helemaal standaard. Dit zijn de rechthoekige witte tegels, met soms een reliëf en een smalle voeg van 2 a 3 millimeter. De naam komt ook voort uit het feit dat ze jarenlang in de Parijse metrostations hingen en zeer robuust waren. Ook voor uw keuken zullen metrotegels u niet teleurstellen. De zijn stevig en goed af te nemen en daarnaast stijlvol om te zien. Veel worden metrotegels in wit gezien, maar er zijn ook andere kleuren mogelijk.

Mozaïek
Ook mozaïek wordt veel in keukens gezien. Het voordeel van mozaïek is dat ze gemakkelijk te plaatsen zijn. De kleine tegeltjes zitten op netten vast, zodat je ze gemakkelijk kun snijden voor bijvoorbeeld een stopcontact. Nadeel van mozaïek is dat het erg veel steentjes zijn met veel voegen. Dit kan veel onderhoud vergen.

Marokkaanse tegels
Deze tegels zie je nog niet zo heel veel maar zijn wel in opkomst. Het zijn vooral gezellige tegeltjes, gemaakt uit klei met een ruw en hobbelig oppervlak. Ze doen het momenteel wel goed in keukens, maar misschien niet altijd even ideaal bij het schoonmaken. Vergeleken met ander tegelsoorten, behoren Marokkaanse tegels wel tot de duurdere tegels, dus misschien toch even naar de bouwmaterialen speciaalzaak voor tweede keus tegels?