Wie er nog geen heeft, verlangt ernaar. En mensen die een woonkeuken bezitten leven vooral dáár. De plek waar gekookt, gewerkt en zelfs tv gekeken wordt. Na vijf uur. 

Woonkeukens zijn eigenlijk zo ouderwets als het maar kan. Immers, in vroeger tijden woonden mensen louter in de keuken. Als er al een huiskamer was, was dat vooral de mooie kamer waar je op zondag eventjes mocht zitten. Het ‘gewone’ leven speelde zich vooral in de keuken af. 

Pas later werden er woningen gebouwd waarbij de woonkamer een steeds belangrijker plek innam en daarmee steeds meer vierkante meters. Weg woonkeuken. De keuken werd kleiner en kleiner en je kon er nog net met twee mensen aan het aanrecht staan. 

Woonkeuken is hip, en zo gewoon

Dat de keuken een plek is om niet alleen te koken en te eten, maar vooral om te leven, te werken, vrienden te ontmoeten en huiswerk te maken is een aantal jaren terug her-ontdekt. De woonkeuken is hip! Maar eigenlijk heel gewoon. 

Eerlijk is eerlijk, de woonkeuken van nu is in niets te vergelijken met die van vroeger tijden. Tegenwoordig kunnen we er een open haard in aantreffen, en er wordt aan de keukentafel gewerkt op een laptop. Absoluut iets van deze tijd. Je komt uit het werk, hangt je Ted Baker tas aan de kapstok en kunt net zo gemakkelijk verder werken aan die enorm grote keukentafel. 

We gaan er huiswerk maken en televisie kijken

Daarnaast is het de plek voor huiswerk maken en zelfs televisie kijken. In menig grote keuken tref je tegenwoordig een tv en na vijf uur vertelt Sybrand Niessen je alles over de dag die is geweest en die nog komen gaat. Gewoon terwijl je staat te koken. Hij is in menig huis de stabiele factor in het dagelijkse leven, na vijf uur. 

Dan hebben we het natuurlijk over ‘Tijd voor Max’ waar veel naar wordt gekeken. We kennen Sybrand overigens ook van ‘Droomhuis gezocht’. Of het nu gaat om een Zweedse stuga, een Franse boerderij of een vakantiehuis in Spanje, bijvoorbeeld in het Zuid-Spaanse Ronda, Sybrand weet het geweldig aan te prijzen. Hij biedt de kandidaten de keuze uit drie exemplaren midden op het platteland. En ook dan weer; precies, die woonkeuken die zo geliefd blijkt.

Je kunt gerust de hele avond in de keuken zitten

Met die televisie in de woonkeuken kun je er gerust de hele avond blijven zitten. En komen er vrienden op bezoek dan trek je een lekker flesje open uit de wijnkoelkast. Want wie wil er nou niet gezellig in een keuken zitten? Het is in veel gevallen the place to be. Ga maar na als er een verjaardag is. Waar zitten de meeste gasten? Precies. 

Betekent wel dat we de keuken steeds meer aankleden met bijvoorbeeld die eerdergenoemde open haard en tv, alsook met allerlei mooie en luxe accessoires om het ons zo comfortabel mogelijk te maken. En dat begint al bij die grote tafel met fijne stoelen. De woonkeuken is van nu.