Een kleine keuken kan even praktisch zijn als een grote keuken. Met de juiste opstelling creëer je evenveel comfort en met de juiste kleuren wordt ze even gezellig. Het grootste voorbeeld zijn de ’tiny houses’ die tegenwoordig heel erg in de aandacht komen. Op een mini-oppervlakte creëert men een volledige woning. Maar je hoeft geen mini-woning te hebben om toch een praktische kleine keuken te installeren. Met kwaliteitsvolle maar goedkope kleine keukens bereik je net hetzelfde resultaat als met een reuze-keuken.

Kleur creëert sfeer

Als je een kleine keuken hebt, dan kun je kleurrijke accenten aanbrengen om zo de aandacht naar één bepaald punt of één bepaalde muur te trekken. Daardoor krijg je een groter ruimtegevoel. Denk bijvoorbeeld aan Sikkens verf voor in de keuken voor een mooi en duurzaam resultaat. Stevige verf die tegen een vochtige omgeving bestand is, is een must. Kies leuke kleuren zoals opvallend rood, kanariegeel of azuurblauw. Wil je de trends volgen? Ga dan voor ‘spiced honey’. Het is een goudbruine kleur die ergens ligt tussen oker, beige en bruin. Laat je fantasie de vrije loop en creëer contrasten. Kies bijvoorbeeld voor rode deuren voor je keukenkasten tegenover een witte muur. Of ga voor lichtbruin naturel houten kastdeuren deuren en plaats ze tegenover een spiced honey muur. Combineer donker grijs met hemelsblauw of ga voor een totaal contrast van wit tegenover zwart. Hou ook rekening met de lichtinval. Gebruik alleen veel donker in keukens waar je veel lichtinval hebt.

Een ander kleurtje doet wonderen

Je muren een andere kleur geven is een makkelijke en vrij goedkope manier om je interieur te veranderen. Je staat versteld hoe bijvoorbeeld slechts één muur aan je keuken een totaal andere look geeft. Ben je niet echt overtuigd van een bepaalde kleur? Probeer dan slechts één muur uit en bekijk het resultaat. Misschien hoef je niet je volledige keuken in een ander jasje te steken maar is één muur al voldoende.

Combineren en experimenteren

In een kleine keuken is het niet aan te raden om te veel verschillende kleuren te gebruiken. Twee of drie is al voldoende om een mooi geheel te bekomen. Kies daarom de kleur van je deuren, vloer en plafond in functie van je keukenkasten. Zoek meubelen uit die bij deze kleuren passen en ga voor stijlvolle accessoires, ook alweer in deze kleuren. Een kleine keuken oogt jong en mag best wel speels zijn. Verdeel een paar eyecatchers over je keuken: een opvallende hanglamp, een paar design eetstoelen of een mooi kunstwerk aan de muur.