De keuken is een bijzondere ruimte die aandacht verdient

De keuken is een speciale ruimte in huis die hygiënisch en schoon moet zijn. Dit omdat hier het eten bereid wordt en je natuurlijk liever niet ziek wordt. Verder moet een keuken praktisch en handig ingericht zijn. Keukengerei, pannen, bestek en huishoudelijke apparatuur moet snel voorhanden zijn om goed te kunnen koken, bakken en kokkerellen.

Naast een goed verzorgde hygiëne en een weldoordachte praktische indeling, is de sfeer en uitstraling van een keuken van groot belang. Een keuken is immers een ruimte die veel gebruikt wordt en zorgt voor een bijzondere, extra dynamiek in uw woning. Er zijn niet veel ruimtes in huis – met uitzondering van wellicht de badkamer en woonkamer – die je een relaxter gevoel kunnen bezorgen dan een schone, goed verzorgde, fraai ontworpen en mooi verlichte keuken.

Sfeer creëren met led-verlichting

Sfeer in de keuken kun je op allerlei manieren creëren. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een specifieke stijl keukenblok, al dan niet met kookeiland, de keuze voor een bijzondere kleur van de wanden of door decoratieve producten in de keuken te zetten. Veel mensen realiseren zich niet dat led-verlichting misschien nog wel voor de meeste dynamiek in de keuken kan zorgen. Vooral in de donkere herfst- en wintermaanden, of in de avonduren, kan een mooie verlichting het verschil maken tussen een keuken die saai overkomt of een dynamische, sfeervolle plek waarin de juiste accenten worden gelegd.

Pluspunten van led-verlichting in de keuken

Mooie en goed afgewerkte led verlichting keuken heeft meerdere pluspunten. Zo creëert je niet alleen een eigen sfeer en atmosfeer door eigen lichtaccenten aan te brengen, maar zorgt goede led verlichting ook voor meer veiligheid in de keuken. In de keuken is het belangrijk dat bijvoorbeeld pannen met kokend water of hete ovendeuren goed zichtbaar zijn, ook voor jouw kinderen.

Verder heeft led-verlichting als pluspunt dat dit soort lampen duurzaam zijn. Ze gebruiken tientallen procenten minder energie dan reguliere verlichting. En led-lampen gaan gelukkig erg lang mee en hoeven dus niet vaak vervangen te worden. Een ander voordeel is dat verlichting led betaalbaar is als lichtsoort. Kortom: led is de ideale manier voor het origineel, goed en voordelig verlichten van de keukenruimte.

Soorten led-verlichting voor in de keuken

Globaal zijn er in de keuken drie licht typen te onderscheiden, die alle drie aandacht verdienen. De algemene verlichting is de wat grotere lamp in het plafond die de hele keuken verlicht. Dit effect kan overigens ook bereikt worden door meerdere led-lampen in het plafond te plaatsen.

Naast de algemene verlichting is er de taakverlichting. Deze voorkomt schaduwplekken in de keuken door bijvoorbeeld recht boven het aanrecht of kookeiland geplaatst te worden. Ook hiervoor kun je led-lampen inzetten!

Ten slotte is er nog de sfeerverlichting. Dit is het soort verlichting dat extra sfeer en accenten legt en details in de keuken uitvergroot. Voor de sfeerverlichting wordt tegenwoordig bijna altijd led-verlichting toegepast. Vooral omdat led lampen energiezuinig, lekker fel en betaalbaar zijn. Kies daarom ook voor (meer) led-verlichting om een sfeervolle en dynamische keuken te creëren!