De keuken is in de afgelopen decennia van een praktische ruimte die alleen werd gebruikt om te koken en eten, verandert in een ruimte waar we elkaar ontmoeten en waar een groot deel van ons huiselijk sociale leven plaats vindt. Nu we er dus veel meer tijd doorbrengen is het des te belangrijker dat er geen koude lucht binnenkomt door tocht. Dit is niet altijd even makkelijk, omdat je in de keuken natuurlijk ook afzuiging nodig hebt. Daarom leek het ons goed om eens over de isolatie van een keuken te schrijven.

Isolatie verbeteren

Of jouw keuken nu gemaakt is van multiplex of van een zwaardere houtsoort, je wil dat de kou buiten blijft. Dan is het goed om dus eens te kijken naar de isolatie van je keuken. Als je die gaat verbeteren, valt het meestal mee om dit te realiseren. Dit komt omdat er sowieso altijd een aantal muren aanwezig zijn, die al voor een goede isolatie zorgen.

Keuzes maken

Je moet er vanuit gaan dat het isoleren van een bepaalde, specifieke ruimte in huis meestal gepaard gaat met een aantal keuzes die gemaakt dienen te worden. Al deze keuzes oefenen stuk voor stuk een bepaalde invloed uit op het prijskaartje dat er aan hangt.

Ramen vaak bron van warmteverlies

Allereerst moet je kijken naar de eventuele ramen die je in je keuken hebt. Vaak zijn die een bron waar kou door naar binnenkomt. Je moet dan ook zorgen dat er ramen in de kozijnen zitten met een goede isolatiewaarde. Denk daarbij aan HR++ of zelfs HR+++.

Goede ventilatie

In principe is een goede ventilatie overal in huis erg belangrijk, maar dat geldt helemaal voor de keuken. Tijdens het koken ontstaat er immers waterdamp die op efficiënte wijze moet kunnen worden afgevoerd. Bovendien is een goede ventilatie een vereiste wanneer je wil kunnen rekenen op zo optimaal mogelijke leefomstandigheden. Je moet er dan ook altijd voor kiezen om één of meerdere ventilatieroosters in je keuken in te bouwen. 

Kijk ook naar subsidies

Voor veel duurzame verbouwingen in huis, zijn er tegenwoordig subsidies te vinden. Om recht te hebben op deze financiële tegemoetkoming dien je uiteraard wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Is dat bij jou het geval? Dan kun je rekenen op een zeer interessante, financiële tegemoetkoming die niet alleen het investeringsbedrag, maar ook de terugverdientijd behoorlijk kan inperken.

Meer comfort

Het isoleren van je keuken kan zorgen voor meer comfort. Het isoleren van de vloer in je keuken bijvoorbeeld. Hierdoor kun je makkelijk op blote voeten koken, zeker wanneer de vloerisolatie wordt gecombineerd met vloerverwarming. Het zorgt uiteraard voor een extra kostprijs, maar het verhoogt wel duidelijk de waarde en het comfort van je woning.