Sushi is een veelzijdig gerecht. Je eet het bij de lunch, als tussendoortje of als hoofdgerecht bij het avondeten. Supermarkten, speciaalzaken en restaurants verkopen het, maar zelf sushi maken is natuurlijk veel leuker. Het is niet moeilijk, je moet er alleen even de tijd voor nemen. Maar, welke spullen heb je nodig voor het maken van sushi? Voor de basis gebruik je rijst, de rest is afhankelijk van wat je lekker vindt.

Wat is sushi en is het gezond?

Sushi is een populair Aziatisch gerecht. Het hoofdbestanddeel is rijst, waaraan je verschillende ingrediënten toevoegt. Voor de vulling gebruik je bijvoorbeeld vlees of vis, diverse soorten groenten en fruit. Nu vraag jij je misschien af of sushi een gezond gerecht is? Sushi hoeft niet ongezond te zijn, maar dat is mede afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Zo is de witte rijst in sushi minder gezond dan zilvervliesrijst. Vis, groente en fruit maken het daarentegen weer gezond.

zelf sushi maken

Sushi benodigdheden:

  • Sushi Rijst
  • Nori vellen
  • Oprolmatten
  • Rijstazijn
  • Wasabi
  • Soya saus

Wat heb je nodig voor het maken van sushi?

Voor het maken van sushi heb je diverse soorten groenten of fruit nodig, rijst en eventueel wat vlees. Wil je liever geen vlees in je sushi? Dan vervang je dat door roomkaas.

Sushi vis/vlees:

  • Kipblokjes
  • Zalm
  • Haring
  • Tonijn

Groenten:

  • zeewier
  • komkommer
  • wortel
  • radijs
  • avocado
  • lente-ui
  • gele paprika

Fruit:

  • mango
  • aardbei
  • perzik

Wat is sushirijst?

Sushirijst is anders dan gewone rijst. De korrel van sushirijst is dikker, ronder, korter en witter. Sushirijst is zoet/zuur van smaak, waar gewone rijst neutraal is. Het bevat ook veel meer zetmeel. Dat zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar blijft plakken. Voor gebruik moet je de rijst wassen zodat het overtollige zetmeel wegspoelt. Zo voorkom je dat de rijst gaat klonteren. Het blijft wel een beetje plakkerig, dat is nodig om het in model te kneden.

sushi benodigdheden

Het bereiden van sushirijst

Sushi betekent: rijst met azijn bereidt. Voor de bereiding van 500 gram rijst heb je vijf eetlepels rijstazijn nodig.

  • Kook de rijst volgens de verpakking.
  • Meng de rijst met de rijstazijn en laat het enkele minuten afkoelen.
  • Snijd ondertussen de overige ingrediënten.

Hoe maak je de sushi?

Nadat je alle ingrediënten hebt gesneden, begin je met het maken van de sushi.

  • Leg een norivel met de glanzende kant op een bamboematje.
  • Leg de rijst op het norivel.
  • Twee derde van het norivel bedek je met rijst, waarbij je de bovenkant vrijlaat.
  • Met natte handen druk je de rijst vast op het vel.
  • Zorg ervoor dat de rijst gelijkmatig wordt verdeeld, niet hoger dan 1 cm.
  • Verdeel de ingrediënten over de rijst en maak de rol af.

Lekker eten!

De sushi is klaar, maar hoe eet je sushi eigenlijk? Sushi eet je met de hand. Het is de bedoeling dat je de sushi in één keer in je mond stopt zodat je alle ingrediënten goed proeft. Serveer er wasabi en sojasaus bij, dit verrijkt de smaak van sushi mits je er niet teveel van neemt.