Een keuken kopen is altijd een spannende onderneming. Een keuken koop je niet elke dag en de juiste keuze maken voor een keuken is heel belangrijk. Een keuken is namelijk een investering voor de lange termijn en moet jarenlang meegaan. Als je dan jarenlang in een keuken staat die je eigenlijk niet zo mooi vindt, dan is het duidelijk dat je nooit over één nacht ijs moet gaan bij de keuze voor een bepaalde keuken. Het is daarom ook een verstandige keuze om alleen een keuken uit te zoeken in een CBW-erkende keukenwinkel.

Wat is CBW-erkend?

CBW is een keurmerk die speciaal is uitgegeven voor woonwinkels en bruidswinkels en die zijn aangesloten bij de branchevereniging voor retail en non-food INretail. Het gaat hier voornamelijk om winkels waar consumenten grote aankopen doen, zoals meubels, keukens, badkamers, zonwering of vloeren. Een winkel die CBW erkend is, biedt de consument wat extra zekerheden op het gebied van garantie, faillissementen, aanbetalingen en annuleringen. Klachten van consumenten worden door CBW serieus behandeld door een onafhankelijk geschillencommissie. Dit houdt natuurlijk niet in dat je bij een CBW keukenwinkel volledig gedekt bent, want fysiek kopen in een winkel is iets anders dan via internet iets bestellen. Bestel je via internet, dan geldt de colportagewet en heb je wettelijk 14 dagen bedenktijd. Een wettelijke bedenktijd aankoop keuken in een keukenwinkel ligt iets anders.

Hoe zit dat met de wettelijke bedenktijd bij aankoop keuken?

Een wettelijke bedenktijd aankoop keuken, zoals geregeld in de colportagewet, geldt bij het fysiek aankopen van een keuken in een keukenwinkel niet. Heb je een koopovereenkomst in een keukenwinkel gesloten, dan geldt ook dat je de keuken moet afnemen. Het is daarom heel belangrijk om nooit een overhaaste beslissing te nemen bij de keuze voor een keuken. Hiermee kun je veel kosten besparen. Mocht je je toch bedenken, dan is goed als je je keuken bij een CBW-erkende keukenwinkel hebt gekocht. Je maakt dan gebruik van de garantie voorwaarden aankoop keuken, zodat je niet het totale aankoopbedrag hoeft te betalen.

Het annuleren van de aangekochte keuken bij een CBW-erkende keukenwinkel

Je hebt een keuken uitgekozen en een koopovereenkomst gesloten, maar je wilt toch van de koop afzien? Het annuleren keuken bij een niet CBW-erkende keukenwinkel is dan in principe niet mogelijk. Je bent dan afhankelijk van hoeveel coulance de keukenwinkel je geeft. Is de winkel wel CBW-erkend, dan kun je terugvallen op de garantievoorwaarden aankoop keuken en kun je de keuken annuleren tegen een vergoeding van 30%. Dit scheelt al heel veel in vergelijking bij een niet CBW-erkende keukenwinkel waarbij je de volle prijs zult moeten betalen. Deze 30% is gebaseerd op misgelopen winst van de keukenwinkel, de gemaakte vaste kosten en de tijd die de keukenwinkel bezig is geweest met jouw keuken. Bij annuleren keuken binnen twee dagen, is de annulering prijs slechts 5%. Deze annulering bedragen zijn nadrukkelijk geen boetes, maar gebaseerd op daadwerkelijk gemaakte kosten van de CBW-erkende keukenwinkel.

Ook bescherming bij faillissement

Als een keukenwinkel failliet gaat en je keuken is nog niet geleverd en je hebt een aanbetaling gedaan, dan moet je je melden bij de curator. In de meeste gevallen zal de curator melden dat je je aanbetaling kwijt bent. Als het een CBW-erkende keukenwinkel betreft, dan heb je recht op de aanbetalingsgarantie regeling van CBW. Je aanbetaling wordt dan wel met 15% verminderd, maar voor het restant heb je recht op een vervangende aankoop. Je krijgt je geld dus niet terug, maar het restant van de aanbetaling wordt gebruikt voor een andere keuken bij een andere CBW-erkende keukenwinkel. Zo raak je ook bij een faillissement niet je volledige aanbetaling kwijt.