Goede koffie is een van de grote geneugten van het leven. Een perfect kopje koffie betekent voor heel veel Nederlanders een geweldige start van de dag. Maar voor het zetten van het perfecte kopje koffie is meer nodig dan alleen wat koffie in een pot kokend water gooien. Er zijn veel manieren om lekkere koffie te zetten, van Nespresso cups, bonen of de ouderwetse versgezette koffiekannen.

Kies voor een bonenmachine

Veel koffiedrinkers kiezen tegenwoordig voor een bonenmachine, waarbij je zelf het soort bonen kunt kiezen en ze direct in de machine tot verschillende niveaus kunt malen. Je kunt bij veel apparaten ook de temperatuur instellen en de waterdruk en de sterkte aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeur. Investeren in een bonenmachine van goede kwaliteit is de sleutel voor elke keer geweldige koffie.

Als je een koffiemachine met verse bonen hebt is het belangrijk om deze eerst een aantal keer te testen. Wat is de ideale maalgraad, kun je er ook cappuccino mee zetten? En hoe zit het met de schoonmaak? Het schoonmaken van je koffiebonenmachine is essentieel om je koffie lekker te houden.

Reinig je machine dus regelmatig, draai de ontkalkingsprogramma’s regelmatig en investeer in goede waterfilters voor in de machine.

Gebruik vers gemalen koffie

Hoe verser de koffiebonen, hoe beter ze smaken. Voorgemalen koffie kopen is niet aan te raden, omdat veel van hun smaak binnen enkele minuten na blootstelling aan de lucht verloren gaat. Gemalen bonen worden het best gebruikt binnen tien dagen na het branden, dus het is belangrijk om te kopen bij winkels met een verse voorraad.

Als je thuis een bonenmaler hebt, moet je die goed gebruiken en schoonhouden. De grootte van de maling is ook belangrijk: hoe fijner de maling, hoe sterker de koffie. Een goede vuistregel is dat als je koffie te bitter of te waterig smaakt, je de maling dienovereenkomstig aanpast.

Varieer eens

Fan van een bepaald koffiebonen merk? Altijd maar die Nespresso cupjes, of altijd een suikertje en melk in je koffie? Daag jezelf eens uit om iets anders te proberen. Er kan best veel verschil in kwaliteit en smaak zitten tussen bepaalde merken en ook het afschalen van suiker en melk in je koffie kan veel verschil maken in hoe jij de koffie ervaart.