De keuken is waarschijnlijk de meest gebruikte ruimte in huis, en of je nu elke avond kookt of alleen in het weekend, het is normaal dat de keuken rommelig wordt. Het negeren van de afwas of het vergeten om de oppervlakken schoon te maken kan tot een veel grotere klus leiden. Hier zijn enkele manieren waarop je je keuken schoon en veilig kunt houden voor het hele gezin.

Maak schoon terwijl je wacht

Als je merkt dat je in de keuken aan het wachten bent, bijvoorbeeld tijdens het koken, gebruik deze tijd dan verstandig. Als je wacht tot de waterkoker kookt, waarom zet je dan de vaat niet weg of laadt je de vaatwasser uit, je kunt over de kookplaat vegen of even de stofzuiger pakken om de vloer schoon te maken… je zult versteld staan ​​van wat je kunt bereiken in de tijd die nodig is om de waterkoker aan de kook te brengen of de kip te laten ontdooien. Deze paar minuten schoonmaken dragen er allemaal toe bij dat de keuken langer schoon en opgeruimd blijft.

Maak de gootsteen schoon na het afwassen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar maak de gootsteen altijd leeg zodra je klaar bent met afwassen. Een bak vol vies, vettig water kan een aanhoudende geur achterlaten in je keuken. We maken ons waarschijnlijk allemaal schuldig aan het achterlaten van voedselresten in het afvoerputje van de gootsteen, maar het duurt enkele seconden om ze er uit te halen en in de prullenbak te doen. Poets de gootsteen ​​door deze te ontsmetten met een keukenreiniger en een schone doek. Als je ’s ochtends wakker wordt met een schone en frisse keuken, zul je beter aan je dag beginnen.

Ruim gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk op

Nogmaals, het lijkt misschien een voor de hand liggende tip om de keuken schoon te houden, maar zorg dat je bepaalde zaken, zoals het morsen van drankjes, direct opruimt. Als je een gemorste keuken meteen opruimt, het veel gemakkelijker schoon te maken is dan een dag later wanneer het opgedroogde al is gaan plakken en insecten heeft aangetrokken!

Koken kan een georganiseerde chaos worden, elke pan die je bezit staat op het aanrecht, de gootsteen staat vol met potten en waar kwamen die spetters vandaan? Maar je kunt altijd tijd vinden om schoon te maken terwijl je kookt om de keuken schoon te houden. Zet voordat je begint met koken een kom met warm zeepsop klaar, terwijl het eten aan het koken is, berg je alle keukengerei op dat je niet nodig hebt en veeg de oppervlakken, zoals het aanrecht, af.

Voor alles een plekje in de keuken

Zorg ervoor dat elke pot, pan, mes en spatel een vaste plek krijgt in de keuken. Bewaar al je keukengerei in een pot of hang ze aan haken. Door de keuken te organiseren, ziet deze er meteen schoner uit en blijft de keuken schoon.

Dek voedsel af bij gebruik van de magnetron

Eten  in de magnetron opwarmen is een snelle en makkelijke manier om een eerder gekookt maaltje weer op te warmen. Doe je dit niet goed, dan zal dit ook wat extra schoonmaakwerk met zich meebrengen. De gemakkelijkste en beste manier om spetters in de magnetron te voorkomen, is door het voedsel tijdens het koken af ​​te dekken. Gebruik een magnetron deksel (verkrijgbaar bij de meeste supermarkten) of een stuk vershoudfolie om te voorkomen dat voedsel in de magnetron explodeert. Deze eenvoudige techniek maakt het schoonmaken van de magnetron veel gemakkelijker en helpt je de keuken schoon te houden!