Behangen is een geweldige manier om je interieur een make-over te geven. Maar er zijn heel wat verschillende soorten, kleuren en structuren verkrijgbaar. Maak je de foute keuze, dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen. Daarom krijg je van ZIT deals enkele handige tips bij het kiezen van behang.

Behang of verf? 

In plaats van je muren te behangen, kun je ze ook verven. In beide gevallen zijn er veel opties op vlak van kleur. Maar er zijn ook enkele verschillen. Zo heb je bij behang de mogelijkheid om te kiezen voor een bepaald patroon of reliëf. 

Over een muur die geschilderd is, kun je ook makkelijk verven. Als je opnieuw wilt behangen, zul je in de meeste gevallen het behang eerst moeten verwijderen. En dat is niet altijd even eenvoudig. Daar staat tegenover dat behang duurzamer is, waardoor het goedkoper uitkomt. Denk goed na over de voor- en nadelen van zowel schilderen als behangen om te weten welke optie het beste bij jou past.

Behang berekenen: hoeveel behang heb je nodig?

Als je je huis wilt behangen, moet je eerst weten hoeveel rollen behang je nodig hebt. Er zijn enkele stappen die je kan opvolgen om dit te berekenen:

  • Stap 1: meet de breedte van je muur.
  • Stap 2: deel de breedte van je muur door de breedte van het behang dat je wilt gebruiken. Zo weet je het aantal banen dat je nodig hebt (rond af naar boven).
  • Stap 3: meet de hoogte van je muur en tel hier 10 cm bij.
  • Stap 4: deel de lengte van de rol door de hoogte van je muur + 10 cm om het benodigde aantal banen per rol te berekenen (rond af naar beneden).
  • Stap 5: deel het aantal benodigde banen (stap 2) door de banen per rol (stap 4), nu weet je hoeveel rollen behang je moet kopen.

Verschillende soorten behang: voor ieder wat wils

Behang bestaat uit zoveel verschillende soorten dat het voor ieders smaak en elke ruimte geschikt is. Dan gaat het niet alleen over de kleuren en structuren, maar ook over het materiaal. Welke behangsoort kies jij?

Papierbehang: goed voor je portemonnee

Papierbehang is goedkoop maar iets minder kwalitatief dan andere behangsoorten. Daarnaast is het vrij moeilijk om dit behang naadloos te bevestigen. Kies voor papierbehang als je geld wilt besparen of als je een ruimte wilt behangen waar je niet veel komt. 

Renovlies behang: ideaal om imperfecties weg te werken

Renovlies behang is een stevige soort glasvezelbehang die voorzien is van een laagje papier. Als je muur niet te veel beschadigd is, is het de ideale vervanger voor stucwerk. Je kan er namelijk eenvoudig kleine imperfecties mee wegwerken. 

Het nadeel van renovlies behang is dat er een kans bestaat dat er zich plooien vormen na verloop van tijd, vooral in de hoekjes. Kies voor dit soort behang als je muur lichtjes beschadigd is en je duurzaamheid belangrijk vindt.

Glasvezelbehang: geschikt om over te verven

Ook glasvezelbehang is te gebruiken op oneffen oppervlakken. Dit soort behang is daarnaast geschikt om over te verven. Glasvezelbehang is wel grover dan papierbehang waardoor het moeilijker is om aan te brengen. Deze behangsoort is vooral ideaal als je regelmatig je interieur verandert. 

Vinylbehang: vochtbestendig en stevig

Voor vochtige ruimtes, zoals de keuken en badkamer is vinylbehang erg geschikt. Dit is de meest hygiënische behangsoort, omdat je het makkelijk kunt schoonmaken met een vochtig doekje. Het nadeel van vinylbehang is dat het prijzig is. Daarnaast kan de muur moeilijker ademen waardoor er blaasjes kunnen ontstaan. 

Keuze uit een groot assortiment aan kleuren 

Als je weet welk soort behang je wilt, moet je ook een keuze maken op vlak van kleur. De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos. Er zijn niet alleen ontzettend veel verschillende kleuren, je kunt ook nog eens kiezen uit diverse tinten. Welk behang je moet kiezen, hangt af van de ruimte.

Badkamer

Als je je badkamer wilt behangen, is het eerst en vooral belangrijk om te kiezen voor behang dat tegen water kan, zoals vinylbehang. Qua kleur zijn er vele mogelijkheden. Gebruik lichte kleuren als je een oase van rust wilt creëren. 

Wil jij je badkamer een moderne look geven? Dan zijn grijs en zwart een goede optie. Maar let op: gebruik geen donkere kleuren als je badkamer klein is. Combineer donker behang met houten badkamermeubelen om de ruimte helemaal onweerstaanbaar te maken.

Slaapkamer

Vermijd te felle kleuren en drukke patronen in de slaapkamer. Deze maken het je moeilijker om in slaap te vallen. Kleuren zoals blauw, bruin en groen zijn ideaal, omdat ze rustgevend zijn. Met behang waarin gouden of zilveren draden verwerkt zitten, zorg je voor luxe.

Keuken

Het is geen uitzondering dat er tijdens het koken spetters op je muur terechtkomen. Daarom is het belangrijk om in de keuken vinyl behang te gebruiken. Zo kun je je muren met een vochtig doekje schoonmaken en blijft de ruimte hygiënisch.

De beste kleur vind je door te kijken naar je keuken. Donkere kleuren passen bijvoorbeeld goed bij een witte keuken, terwijl lichte kleuren mooier zijn in combinatie met een donkere keuken. Opvallende kleuren, zoals limoengroen, bordeaux, knalrood, oranje en geel zijn erg trendy en maken je keuken levendig. Kies nog bijpassende eetkamerstoelen in aanbieding op ZIT deals en je keuken heeft in no time een ganse make-over.

Werkruimte 

Ga in je werkruimte voor opgewekte kleuren die je concentratie verbeteren. Oranje en rood zijn hier goede voorbeelden van. Als je niet van opvallende kleuren houdt, kun je een accentmuur in deze kleur behangen of kiezen voor een lichtere tint. Houd ook rekening met je bureaustoel en andere kantoormeubelen. De kleuren van deze meubels moeten bij je behang passen. Op ZIT deals kun je bureaustoelen met kortingen vinden. 

Woonkamer

In je woonkamer kun je vrijwel elke kleur kiezen die je maar wenst. Kijk bij het kiezen van een kleur vooral naar je meubels. Koop geen wit behang als al je meubels wit zijn, want dan ziet de ruimte er allesbehalve sfeervol uit. 

Houd er ook rekening mee dat donkere kleuren de ruimte kleiner laten lijken. Verder is het aangeraden om in de woonkamer warme kleuren te gebruiken, zodat de ruimte rustgevend en gezellig oogt. Heb je nog geen leuke bank of fauteuil in je woonkamer nodig? Dan vind je bij ZIT deals vast en zeker een leuk model. 

3X Leuke behang trends

Houd je van bijzonder behang? Dan is het interessant om de populairste behang trends van dit moment te ontdekken: 3D-behang, fotobehang en behang met exotische prints!

3D-Behang

3D-behang wekt de illusie van diepte en bootst vaak een bepaald materiaal na. Je kunt er heel veel verschillende looks mee creëren. Doordat er reliëf gebruikt wordt, laat het de kamer ook groter ogen. Het nadeel van 3D-behang is dat het niet goedkoop is. 

Doordat het opvallend is, kun je dit soort behang het best enkel op een accentmuur gebruiken. Populaire soorten zijn: geometrische vormen die uit de muur lijken te springen, bakstenen en een houten wand.

Fotobehang

Ook heel populair: fotobehang. Van alles wat je je maar kunt bedenken, kun je fotobehang laten maken. Een mooie gezinsfoto, een prachtige wolkenkrabber, een sterrenhemel, noem maar op. 

Fotobehang is ideaal als je een unieke inrichting wilt creëren, maar net zoals 3D-behang overdrijf je hier het best niet mee. Ook door de dure prijs is het beter om fotobehang alleen voor de accentmuur te gebruiken.

Behang met tropische prints 

Behang met tropische prints maakt het je mogelijk om een jungle-gevoel te realiseren in je woonkamer of een andere ruimte. Als je dit combineert met echte plantjes, kan de sfeer al helemaal niet meer stuk. 

Creëer een mooi geheel 

Wil je tijdens je interieur make-over ook je meubels vernieuwen? Zorg dan dat ze bij je behang passen. Alleen zo creëer je een mooi geheel. Kijk niet alleen naar de kleuren, maar ook naar de stijl. Moderne patronen en sobere kleuren passen bijvoorbeeld niet bij landelijke meubels. 

Voor mooie zitmeubels aan scherpe prijzen, kun je alvast bij ZIT deals terecht. Met een groot assortiment aan zitmeubels met korting vind je er altijd wat je zoekt.