Als je thuis uitgebreid een diner gaat verzorgen, bedenk je niet alleen wat je op het menu zet. Je moet ook nadenken over welk drankje hier het beste bij past. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van de juiste wijnen? Hieronder vind je de beste tips op een rijtje!

1. Ontdek welke wijn bij welk gerecht past

Allereerst is het belangrijk om te bedenken welke gerechten je gaat serveren en welke ingrediënten hiervoor gebruikt worden. Verdiep je vervolgens in welke wijn bij welk gerecht past. Zo serveer je bij een licht gerecht, een lichte wijn. Bij een stevige maaltijd smaakt een volle wijn prima. Als je kip op het menu zet, is een Chardonnay een prima keuze. Bij paddenstoelen smaakt Pinot Noir overheerlijk. Bij zoete nagerechten, kies je voor een zoete, witte wijn. Ook mousserende wijnen vormen een goede match met (zoete) nagerechten.

Houd er rekening mee dat je bij het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht verschillende wijnen zal serveren. Bij elke smaakt past immers een andere wijn.

2. Let op de herkomst en het jaartal

Als je ongeveer weet wat je zoekt (zoals een lichte, witte wijn voor bij het voorgerecht en een stevige, volle rode wijn voor bij het hoofdgerecht), kun je specifieker gaan zoeken. Let hierbij goed op de herkomst als het jaar waarin de wijn geproduceerd is. Zowel de herkomst als het jaartal hebben invloed op de smaak en kwaliteit van een wijn.

Zo is het land of gebied, bepalend voor de smaak. Dit komt door de bodem, maar ook door de invloed van het klimaat op de druiven. Het jaartal heeft invloed omdat een wijn die langer gerijpt heeft, een vollere en intensere smaak heeft. Daarnaast zijn sommige jaren simpelweg goede wijnjaren waarin de oogst van uitstekende kwaliteit was (of juist niet).

Bij Vinify vind je snel en eenvoudig restaurant wijnen voor thuis. Zoek per wijnsoort of zoek direct per wijn & spijs. Zo zie je in een oogopslag welk wijntje goed smaakt bij jouw diner.

3. Serveer de wijn op de juiste manier

Als je je wijnen hebt uitgekozen, is het tijd om te checken hoe je de wijn het beste kunt serveren. Elke wijn heeft namelijk zijn eigen gebruiksaanwijzing. Sommige wijnen drink je op kamertemperatuur, andere wijnen drink je lekker koud. Andere wijnen moet je misschien een uurtje voordat je hem gaat serveren uit de koelkast halen.

Check tot slot in welk glas de wijn moet en hoe je de wijn netjes moet inschenken. Onthoud dat je een glas niet lekker vol moet schenken. Uit een fles wijn moet je in principe zes tot zeven glazen wijn kunnen halen. Dit betekent dat er ongeveer 100 ml wijn in een glas gaat. Heb je alle feiten op een rijtje? Nu weet je zeker dat je een onvergetelijke indruk maakt op je gasten met je diner, bijpassende wijnen én tafelmanieren!