Natuurlijk schoonmaken

De biologische en natuurlijke voeding en lichaamsverzorging worden reeds wereldwijd verkocht en gebruikt, maar waarom de revolutie niet nog een stapje verder nemen met natuurlijke schoonmaakmiddelen? Als ons lichaam een optimale en natuurlijke verzorging kan krijgen, dan kan onze keuken dat ook. Op zoek gaan naar de beste schoonmaakmiddelen om een zo natuurlijk mogelijk reinigend effect te verkrijgen vraagt wat energie en tijd, maar de volgende tips over schoonmaakmiddelen in de keuken kunnen je in elk geval helpen om er de beste uit te halen én daarbij zelf je natuurlijke schoonmaakmiddelen te maken voor een grondige reiniging van je keuken.

De oven schoonmaken met natuurlijke middelen

De oven is met zijn vettige, harde plekken en aangekoekte resten waarschijnlijk één van de moeilijkste plaatsen om grondig schoon te maken, maar dankzij een aantal DIY natuurlijke schoonmaakmiddelen wordt het toch iets eenvoudiger. Zo hebben citroenen krachtige antibacteriële eigenschappen en kunnen ze onaangename geurtjes meteen doen verdwijnen. Pers een aantal citroenen uit op het te kuisen oppervlak, doe de schillen die je eraan over houdt in een steelpan en laat die ongeveer een half uurtje stomen aan 80° Celsius in een voorverwarmde oven. Zo wordt de vuiligheid in de oven losgeweekt, waarna je ze eenvoudig met een doek kan verwijderen.

natuurlijke-schoonmaakmiddelen

Een tweede manier om je oven te kuisen met DIY natuurlijke schoonmaakmiddelen is gebruik maken van zout: meng 250 gram zout met water, spreidt het op het ovenoppervlak en na 15 minuten intrekken kun je de ovenresten er gewoon met een doek afkuisen.

Bio schoonmaakmiddelen om de kraan en wasbak te reinigen

Een propere keuken begint ongetwijfeld bij een proper aanrecht en een hygiënische kraan en afwasbak. Het schoonmaken van de kraan en de wasbak kan op natuurlijke wijze gebeuren, met geheel onschadelijke en milieuvriendelijke producten. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld witte natuurazijn, dat antibacterieel en vetverwijderend werkt. Daarbij kan je ook kiezen voor natriumbicarbonaat. Beiden zijn schurend, verzachten water en nemen onaangename geurtjes weg. Een aanrader!

Groene zeep is een andere ideale optie. De zeep werd initieel vervaardigd uit hennepolie maar tegenwoordig worden andere plantaardige oliën gebruikt (zoals sojaolie of koolzaadolie). De zeep staat bekend om zijn sterk ontvettende eigenschappen en is dan ook een van de meest gebruikte natuurlijke schoonmaakmiddelen voor in de keuken. De geur van groene zeep wordt niet altijd gewaardeerd, maar het is alleszins een ideale kandidaat voor wie het liefst natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruikt.

DIY natuurlijke schoonmaakmiddelen

Zelf een schoonmaakmiddel maken is de perfecte manier om er zeker van te zijn dat je 100% natuurlijke ingrediënten gebruikt en tegelijkertijd je keuken optimaal kunt reinigen. Een goed voorbeeld van een dergelijk schoonmaakproduct is citrusazijn: gebruik hiervoor de schillen van citrusfruit (zoals sinaasappel of citroen) en witte azijn of schoonmaakazijn. Doe de schillen in een pot en vul die vervolgens volledig met de azijn. Laat deze pot een week staan (het best in de zon), waarna je de azijn eenvoudig kunt afgieten in een pot. Gebruik vervolgens 250 ml van de azijn in 400 ml water en giet het in een plantenspuit. Het resultaat: Het ideale reinigingsmiddel! Gebruik het product net zoals je een gewoon schoonmaakmiddel zou gebruiken en je zal merken dat zelf je natuurlijke schoonmaakmiddelen maken enkel voordelen heeft, zowel voor het milieu (dankzij de biologisch afbreekbare ingrediënten) als voor de hygiëne van je keuken.